Jämtland: Svårt för nyutbildade sjuksköterskor få jobb

Jämtland: Svårt för nyutbildade sjuksköterskor få jobb
Att åka till Norge och söka jobb är en utväg för arbetslösa sjuksköterskor. Arkivbild: Colourbox

Det har blivit allt svårare för sjuksköterskor att få jobb i Jämtland. Många flyttar till Norge eller tvingas gå på osäkra timvikariat eller ta jobb som undersköterska.

– Vi har än så länge inte någon öppen arbetslöshet, men vi har sjuksköterskor som varken får fasta tjänster eller längre vikariat, utan måste ta osäkra och kortvariga timvikariat,  säger Vårdförbundets ordförande i Jämtland, Kristina Fluur Hedman.

Hon berättar om att förbundsavdelningen nyligen kontaktades av en sjuksköterska som vikarierar som undersköterska inom Östersunds kommun för att hon inte får jobb som sjuksköterska.

Tar jobb i Norge

Sveriges Radio Jämtland berättar i dag om unga nyutbildade sjuksköterskor som åker till Norge för att arbeta eftersom de inte får jobb hemma efter avslutad utbildning på Mittuniversitetets sjuksköterskeutbildning.

Universitetet har ingen statistik över hur många som får arbete när de är färdiga med sin utbildning, men tillsammans med några andra lärosäten ska man nu försöka ta reda på det genom en enkätundersökning bland färdiga studenter.

Svårt på kort sikt

Till Vårdfokus.se säger Kristina Fluur Hedman att i ett kortare perspektiv kan det vara svårt för många sjuksköterskor att få fasta anställningar eftersom både landsting och kommuner försöker att spara pengar genom att se över bemanningen.  Men på längre sikt kommer det att behövas nya sjuksköterskor eftersom många går i pension de närmaste åren och man räknar med att vårdbehovet hos befolkningen kommer att öka.

– Frågan är vart de nyutbildade sjuksköterskorna ska ta vägen under tiden. Många söker sig till Norge där de får både bättre lön och arbetsvillkor och då är det inte säkert att de vill komma tillbaka hit senare när de behövs här, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida