yrkesroller i vården

Kommunal vill ha ordning och reda i yrkesrollerna

Kommunal vill ha ordning och reda i yrkesrollerna
Alla händer behövs i vården. Arkivbild: Mostphotos

Kommunal släpper sitt tidigare motstånd mot vårdbiträden och vill nu se en modell som tydligt definierar de olika nivåerna vårdbiträde, undersköterska och undersköterska med specialistutbildning.

Tillsammans med arbetsgivarorganisationen SKL, Sveriges kommuner och landsting, presenterar Kommunal i dag flera gemensamma förslag som handlar om kompetensförsörjningen i äldreomsorgen och sjukvården.

? För Kommunal är det viktigt att höja undersköterskornas status. Därför är det glädjande att vi är överens med SKL om vikten av att regeringen tillsätter en utredning med uppdraget att se över hur undersköterska kan bli en skyddad yrkestitel. Det är även hög tid att det blir ordning och reda i både yrkesroller och utbildningsvägar till vårdbiträde, undersköterska och undersköterska med specialistutbildning, säger Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal, i ett pressmeddelande.

En möjlighet för nyanlända

SKL:s ordförande Lena Micko säger att efterfrågan på både undersköterskor och vårdbiträden kommer att vara stor framöver och att det är ett problem att så få unga söker till skolans vård- och omsorgsprogram.

– Det behövs olika insatser för att locka fler sökande till utbildningarna. Det finns till exempel en stor rekryteringspotential i gruppen nyanlända personer som har värdefull kompetens och erfarenhet, säger Lena Micko.

”Vårdbiträden behövs”

Även Kommunal ser vårdbiträdesyrket som en möjlighet för nyanlända att få arbete och har nu släppt sitt tidigare krav på att de som arbetar i vården ska vara lägst undersköterska.

– Det blir ett enklare och tydligare steg in på arbetsmarknaden och in i välfärden där så många kommer behövas i framtiden. Det är dags, även för oss i Kommunal, att inse att vårdbiträden behövs, säger Tobias Baudin, till Sveriges Radio Ekot.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida