Vårdfokus granskar bemanningsföretag

Kritiserat hyrföretag lämnar Sollefteå sjukhus

Kritiserat hyrföretag lämnar Sollefteå sjukhus
Tre sjuksköterskor från hyrföretaget Orange slutar i Sollefteå. Arkivbild: Mostphotos

Oranges tre sjuksköterskor har själva begärt att få avbryta sitt uppdrag för landstinget Västernorrland och landstinget har inte motsatt sig det.

Som Vårdfokus tidigare rapporterat tecknade landstinget Västernorrland kontrakt med bemanningsföretaget Orange i en snabb upphandling utan att informera facket.

Sjuksköterskorna har nu jobbat i ungefär två månader på avdelning 15 för kirurgi och ortopedi. Under den tiden har de gått dubbelt med avdelningens sjuksköterskor förutom enstaka arbetspass, som Vårdfokus berättat tidigare. Personalens upplevelse är att det varit svårt för sjuksköterskorna framför allt med spåket, men också att sätta sig in i de medicintekniska momenten och förstå läkemedelsnamn.

Lokala Vårdförbundet var starkt kritiska till att landstinget valt att anlita det kritiserade hyrföretaget, vars sjuksköterskor är anställda i koncernens litauiska bolag, som inte har kollektivavtal med Vårdförbundet.

Landstingsledningen har kallat alla berörda enheter till möte imorgon för att granska det inhyrda företaget. Men nu har alltså sjuksköterskorna valt att sluta på Sollefteå sjukhus.

Landstinget konstaterar att det här får konsekvenser för den berörda vårdavdelningens bemanning under sommaren. Det kan också komma att påverka tillgången på vårdplatser för akut kirurgi och ortopedi samt medicin under den närmaste tiden.

Berörda chefer arbetar nu för att finna en annan lösning för att få tillräcklig bemanning.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida