Manifestation mot nedskärningar i Sundsvall

Angreppen på sjukvården är rent katastrofala. Någon måste sätta ned klackarna, säger sjuksköterskan Per Johansson, en av initiativtagarna till nätverket Rädda vården som arrangerar en manifestation på Stora torget i Sundsvall på lördag.

I fredags fick personalen på länssjukhuset veta att 200 anställda till skulle få gå förutom de 500 som det tidigare sagts. Det betyder att en fjärdedel av sjukhusets personal ska bort.

Vill se en nationell rörelse 

–  Det har skrivits mycket om att sjukhusdirektören får gå, men det allvarliga ligger i att inget parti kämpar för mer resurser i vården. Sparbetinget på 235 miljoner kronor togs av ett enhälligt landstingsfullmäktige, politikerna var överens, säger Per Johansson.
 
Han konstaterar att nedskärningarna inte är något unikt för Västernorrland. Det ser likadant ut i kommuner och landsting i hela landet.

 –  I flera år har pengarna till vården minskat, men jag hoppas att fler nu förstår att vi måste kämpa emot. Det behöver byggas upp en nationell rörelse som tar tillbaka resurserna till vården.

Inget extra till primärvården 

Kanske är nätverket Rädda vårdens torgmöte starten på en sådan rörelse. Nätverket startade redan i våras då ett 20-tal vård- och hemtjänstanställda tillsammans med några pensionerade sjuksköterskor ordnade en demonstration, delade ut flygblad och skrev insändare. Men sedan ebbade aktiviteten ut.

–  Det är svårt att aktivera folk så det dog ut i våras, men det som sker nu är så barockt så nu kan vi inte sitta med armarna i kors längre. Det som händer är fruktansvärt, säger Eva Rudström, distriktssköterska och en av nätverkets andra initiativtagare. 

Hoppas på kämpaglöd 

Hon konstaterar att primärvården också kommer att drabbas av sjukhusets nedskärningar eftersom patienterna ska hänvisas dit utan att några nya resurser tillförs. Men av insändare och namninsamlingar har nätverket förstått att många människor i Sundsvall är upprörda. Så Per Johansson hoppas på en stor uppslutning på torget.

–  Vi hoppas på kämpaglöd. Det blir tal av personal ”från golvet” och kanske från representanter för några patientföreningar. Men inga politiker. Visserligen ska det bli minus 20 grader i Sundsvall men det är bara att klä på sig! 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida