Minst 100 ska bort från Umas före årsskiftet

- Än så länge är våra medlemsgrupper lindrigt drabbade, men vi får se var det landar, säger Vårdförbundets Margareta Svensson om följderna av Universitetssjukhuset i Malmös sparkrav på 160 miljoner kronor.

Sparkravet presenterades redan i våras och alla de 30-talet plusjobb som fanns på sjukhuset är redan borta. Men minst 100 tjänster till ska bort före årsskiftet.

Sjukhusledningen har nu presenterat en lista över hur många tjänster som ska bort på varje division och hur många miljoner kronor som ska sparas. Man hoppas att det ska räcka med att anställda som säger upp sig eller går i pension inte ersätts.

– Förmodligen kommer man väl att låta bli att förlänga vikariat, spår Margareta Svensson på Vårdförbundets lokalexpedition på sjukhuset.

Hög medelålder på labbmedicin

Av Umas omkring 7 300 anställda är 900 vikarier. Alla sjukhusets divisioner är inte med i den presenterade sparplanen. Det gäller till exempel labbmedicin. 

– Det är de som drar in pengar till sjukhuset, hävdar Margareta Svensson, men de brukar inte slippa undan. Fast där kanske sparbetinget innebär krav på bättre upphandlingar, till exempel av instrument och reagenser.

Hon konstaterar att medelåldern är hög på labbmedicin. 

– Snart är det brist på biomedicinska analytiker så där kommer man att behöva rekrytera . Vi har begärt en redogörelse av sjukhusledningen vilka planerna är, säger Margareta Svensson.
 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida