Nytt grepp för att hitta sjuksköterskor

Nytt grepp för att hitta sjuksköterskor
Lindesbergs kommun hoppas att det är fler aspekter av arbetsvillkoren än lönen som kan locka nya sjuksköterskor. Arkivbild: Mostphotos

Jobbannons i Lindesberg väcker uppmärksamhet.

Lindesbergs kommun söker sjuksköterskor och vill testa något nytt. Det är brist på sjuksköterskor och nu vill kommunen lyssna på vad de vill ha.

Annonsen är rena drömmen för en sjuksköterska och lyder helt enkelt: ”Sjuksköterska – Vi har jobbet! Vilka villkor önskar du dig?”

– Vi vill att de som läser ska haja till. Vi har kontinuerligt vanliga annonser när vi behöver rekrytera på en viss tjänst. Då läser de som söker jobb just då. Vi vill locka alla sjuksköterskor att bli intresserade, säger Carina Fyrpihl, personalchef i Lindesbergs kommun och en av initiativtagarna bakom annonsen.

Hon berättar att kommunen vill veta under vilka arbetsvillkor sjuksköterskor är intresserade att arbeta.

– Vi har jobben och är intresserade av att lyssna. Någon kanske bara vill jobba deltid för att den studerar, eller på grund av familj och livssituation. En annan kanske bara kan arbeta dagtid. Även om vi inte just nu har en liknande tjänst så vill vi starta en dialog.

Lönefrågan är viktig för många sjuksköterskor som byter jobb. Har kommunen möjlighet att ge högre löner nu?

– Vi har individuell lönesättning och lönerna ligger redan relativt bra till. Vi har både grundutbildade sjuksköterskor och distriktssjuksköterskor anställda. Men vi kan inte ge 60 000 i månadslön om någon begär det. Lönen måste vara relevant.

Hon hoppas att en kombination av mer flexibla arbetsvillkor och lön kan vara intressant. Just nu behöver Lindesbergs kommun anställa flera sjuksköterskor.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida