Örebro fick betala dyrt för låga löner

Bristande gehör från ledningen och en lön som var sämre än hos alla andra vårdgivare gjorde att var femte sjuksköterska i Örebro kommun sade upp sig i fjol. Kommunens nota för bemanningsföretag blev nära 12 miljoner kronor dyrare än om man hade haft egna sjuksköterskor.

Christina Köhlström, distriktsssköterska i Örebro kommun och huvudskyddsombud för Vårdförbundet, är mycket upprörd över kommunens personalpolitik.

– Arbetsgivaren tycks inte lyssna på personalen utan ålägger dem en massa tunga uppgifter utan att det ger något resultat i lönekuvertet. Sjuksköterskorna byter helt enkelt arbetsgivare för att få upp lönen och för att bli mer uppskattad, säger Christina Köhlström.

En undersökning som gjordes förra året visar att var femte sjuksköterska sagt upp sig till följd av bristande gehör från ledningen och låga löner. Ingångslönen i kommunen är 20 500, vilket kan jämföras med landstinget som betalar 21 100.

Att så många slutat är inte alls bra för kontinuiteten menar Christina Köhlström. Det blir patientosäkert och allmänt jobbigt för alla.

För kommunen har personalflykten blivit en dyr affär. Notan för bemanningsföretag i fjol blev hela 11,7 miljoner dyrare än om man hade haft egna sjuksköterskor. 2010 låg motsvarande merkostnad på omkring 1,4 miljoner kronor, uppger Tvärsnytt.

– Det är pengar som skulle kunna ha lagts på personalen istället säger Christina Köhlström.

Efter 22 år som sjuksköterska, varav flera som distriktssköterska, har hon fortfarande en lön som inte överstiger 30 000.

– Vi är felavlönade helt enkelt. Som vården ser ut nu måste det dessutom till fler sjuksköterskor. Men jag är övertygade om att dagens unga inte kommer att acceptera de här villkoren. Det märks på protesten Våga vägra under 24 000. Jag tycker deras krav är fullt rimliga och önskar dem lycka till.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida