sommarbemanning

Över 200 semesterveckor har flyttats i Västmanland

Över 200 semesterveckor har flyttats i Västmanland
Bergslagssjukhuset i Fagersta. För att klara sommarbemanningen inom vården i Region Västmanland har sjuksköterskor och barnmorskor fått flytta sin semester mot ersättning. Foto: Region Västmanland.

För att få ihop sommarbemanningen har sjukvården i Region Västmanland behövt flytta 203 semesterveckor för sjuksköterskor och barnmorskor. Det är nästan dubbelt så många som förra året.

För varje flyttad semestervecka får sjuksköterskor och barnmorskor 14 000 kronor extra. Det innebär att sjukvården i Region Västmanland får betala sammanlagt närmare tre miljoner kronor för att få bemanningen att gå ihop i sommar, skriver Fagersta-Posten.

Till sommarkartan

Förra året fick de som flyttade sin semestervecka 12 000 kronor, då slutade notan på 1,3 miljoner kronor. Men då var det också betydligt färre semesterveckor som behövde flyttas, 103 stycken.

Det är inom ambulanssjukvården och kvinnosjukvården som flest semesterveckor har flyttats.

– Regionen har infört arbetstidsförkortning och vi har inte hunnit rekrytera ifatt det ökade personalbehovet. Det är också ovanligt många som tar ut föräldraledigt under sommaren, säger Fredrik Leek, områdeschef för ambulanssjukvården i Västmanland, till Fagersta-Posten.

Fakta

 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida