Protest mot uppsägningar inom primärvården

Protest mot uppsägningar inom primärvården
Maria Ahlmark, Vårdförbundets vice ordförande på Gotland

Gotlands kommun ska spara pengar genom att säga upp åtta distriktssköterskor och nästan dubbelt så många undersköterskor. Vårdförbundet protesterar.

I det beslut som hälso- och sjukvårdsnämnden nu har tagit sägs att 8 av Gotlands 50 distriktssköterskor och 15 av 26 undersköterskor inom primärvården ska sägas upp så snart som möjligt. På det sättet kommer kommunenen enligt beräkningarna att spara åtta miljoner kronor om året.

Dessutom ska ytterligare 35 miljoner sparas genom att personalen arbetar effektivare. Hur det ska gå till är dock oklart.

Vårdförbundet och distriktssköterskorna är upprörda över beslutet.

– Det kommer att drabba patienterna, tror Maria Ahlmark, Vårdförbundets vice ordförande på Gotland och själv distriktssköterska (bilden).

Kritik mot konsultrapport

Hon är mycket kritisk mot den konsultrapport som ligger till grund för beslutet. I den talas bland annat om ”distriktsläkaren och hans sköterskor”  och ”omkringpersonal till doktorn”.

– Menar han undersköterskor, sjuksköterskor eller distriktssköterskor. Vi anser att han marginaliserar alla tre grupperna genom att använda begreppet sköterskor. Distriktssköterskan till exempel är en vidareutbildad sjuksköterska med minst fyra års utbildning och med en rad ansvarsfulla arbetsuppgifter, säger Maria Ahlmark.

Hon reagerar också mot att besparingarna bara gäller distriktssköterskor och undersköterskor, inte andra grupper, till exempel läkare.

Det blir mer egenvård

Och hon frågar sig hur färre personer ska kunna göra det bättre jobb som ledningen för primärvården säger är målet. Svaret kanske är det som hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Per-Olof Jacobsson (c) har sagt i en radiointervju: ”Vården har hittills varit generös mot gotlänningarna som i framtiden i större utsträckning kommer att få klara sig själva med egenvård”.

Vad som nu händer är inte klart.

– Vi har ännu varken fått några varsel eller någon begäran om förhandling. Och vi har ingen aning om var neddragningarna kommer att ske, säger Maria Ahlmark.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida