Rekordlön löste akut vikariebrist

Rekordlön löste akut vikariebrist
En månadslön på 50 000 kronor löste sommarbemanningen i Årjängs kommun. Arkivbild: Mostphotos

Omöjligt för Årjängs kommun att hitta semestervikarier — ända tills de erbjöd sjuksköterskor 50 000 kronor i månadslön. UPPDATERAD KL. 11.00.

Årjängs kommun i Värmland hade slut på alternativ. Trots att man hade tillfrågat sju bemanningsbolag fanns inte en enda sjuksköterska som kunde ta ett sommarvikariat inom hemsjukvården.

Kommunen såg ingen annan utväg än att försöka hävda sig i konkurrensen – med fördubblad ersättning. Det innebär löner upp emot 50 000 kronor i månaden. Draget fick önskad effekt, efter en vecka var alla turer bemannade.

”Bra lösning”

– Utifrån den situation vi befinner oss i är det en bra lösning, för ambitionen från arbetsgivaren har ändå varit att vi ska få ut vår semester. Sen önskar vi så klart att det fanns en mer långsiktigt strategi, med tätare grundbemanning så att vi inte blir så sårbara och stressade inför sommaren, säger Stefan Olsson, sjuksköterska och förtroendevald för Vårdförbundet, till Vårdfokus.

Nästan samtliga i den ordinarie personalen har skrivit upp sig på enstaka turer, men det är ingen som tvingas stå över sin sommarsemester.

– Ordinarie personal får 6 000 kronor för att skjuta på en semestervecka. Sen får vi 150 kronor i timmen utöver kvalificerad övertid när vi jobbar mer än våra vanliga pass, säger Stefan Olsson.

Många nappade

Totalt saknades sjuksköterskor motsvarande tre heltidstjänster under den åtta veckor långa semesterperioden. Efter erbjudandet hörde fler än nödvändigt av sig. Nu hoppas hemsjukvården att några av dem kan tänka sig att vara kvar, då det finns vakanta tjänster även till hösten.

Lönepåslagen innebär en merkostnad för kommunen på omkring 150 000 kronor, rapporterar Nya Wermlands-Tidningen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida