Sjuksköterskevikarier erbjuds fasta tjänster efter sommaren

Efter sommaren tänker både region Halland och landstinget Västmanland erbjuda sina vikarier fasta tjänster. Bra, anser Vårdförbundet.

Från att tidigare år endast ha förlängt sommarvikariaten har flera landsting nu ändrat taktik och erbjuder fasta tjänster. Beskeden tas emot positivt av Vårdförbundet, även om man skulle vilja se ett tydligare lönefokus.

”Ingen engångsgrej”

Region Halland, som har haft en kämpig sommar inte minst inom akutsjukvården, planerar att erbjuda omkring hundra vikarier fast tjänst. Enligt biträdande personalchef Mats Bunse handlar det om en ny personalpolitisk strategi för regionen.

– Vi vet naturligtvis inte hur många som tackar ja, men för oss som arbetsgivare handlar detta inte om en engångsgrej. Vi vill ha det här tänket långt fram över. Vill man som vikarie få en tillsvidareanställning ska man få det, säger han till Vårdfokus.

Foto: Region Halland
Satsningen på fasta anställningar är starten på en ny personalpolitik, säger Mats Bunse, biträdande personalchef i region Halland. Foto: Region Halland

Lönesatsning måste till

Men vad gäller lönefrågan har inget förändrats. Inom region Halland har lägstalönerna för nyutexaminerade sjuksköterskor som vikarierat i sommar legat på omkring 22 500 kronor. Trots att lönesamtal utlovas kommer den siffran att utgöra riktmärket även i fortsättningen.

Vårdförbundet Halland gläds åt regionens ändrade inställning när det gäller anställningar. Samtidigt hade man hoppats på en mer regelrätt satsning med avsatta pengar till löneökningar.

– Det här är ett steg i rätt riktning, men det kostar inte regionen någonting. Efter en sommar med så mycket hyrpersonal, lockvillkor och bonusar är det märkligt att man inte kan lägga lite mer pengar på lönerna, säger Camilla Henningsson, avdelningsordförande för Vårdförbundet.

Seger för facket

Inom Landstinget Västmanland planerar man också att försöka knyta till sig sommarvikarierande sjuksköterskor. På så sätt hoppas man kunna fylla 50 vakanta tjänster. Bristen finns både inom ortopedin, kirurgin i Västerås och på flera avdelningar i Köping.
Vårdförbundet Västmanland ser beslutet att anställa som en seger.

Jani Stjernström, ordförande för Vårdförbundet Västmanland tycker att anställningarna är en framgång. Foto: Ulf Huett.
Jani Stjernström, ordförande för Vårdförbundet Västmanland tycker att nyanställningarna är en framgång. Foto: Ulf Huett.

– Vi har ett landsting som de senaste åren inte ansett det vara av vikt att anställa. På grund av ekonomiska problem har man gått väldigt hårt åt varje verksamhet och uppmanat dem att noggrant se över vakanser och vikariat. Senast i våras påtalade vi problemen med detta för arbetsgivaren. Det är glädjande att man nu verkar ha tagit åt sig av kritiken, säger Jani Stjernström, ordförande för Vårdförbundet Västmanland.

Handlar om att fylla vakanser

Men enligt personalchef Eva Dannert är det inte frågan om någon ny personalpolitisk strategi. Sommarvikarier har även tidigare år erbjudits fasta tjänster, säger hon.

– Det är inte det att vi legat lågt med rekryteringen innan, men det finns inte tillräckligt med sjuksköterskor. I höst ska vi ta en del nya grepp, bland annat genom att använda oss av nya rekryteringskanaler som blocket och facebook, säger Eva Dannert.

Planerar lönelyft för allmänsjuksköterskor

I Västmanland planeras även ett lönelyft och för 2014 har 17 miljoner kronor avsatts. Pengarna kommer främst att gå till redan fastanställda allmänsjuksköterskor som i dag ligger lågt i förhållande till andra landsting.

– Vi har inte fått någon information om vad man tänker erbjuda dem som har jobbat i sommar. Om de är osäkra på löneläget hoppas jag de kontaktar oss. Det är anställningar som ska förhandlas, säger Jani Stjernström.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida