sommaren 2016

SKL: ”Det blir ännu tuffare den här sommaren”

Nästan hälften av landstingen och regionerna säger att bemanningsläget är sämre i år jämfört med förra sommaren.

Det är endast landstinget i Västmanland och Region Örebro som uppger att bemanningsläget ser bättre ut än förra sommaren. Bland de övriga anser ungefär hälften att det blir lika tufft som förra året och hälften att läget är ännu sämre i år.

Det visar den sammanställning av sommarplaneringen i landsting och regioner som arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, har gjort.

  • Samtliga landsting säger att de har svårt att hitta sjuksköterskor.
  • 79 procent uppger att det är svårt att rekrytera barnmorskor.
  • 42 procent har svårt att få tag på övriga yrkesgrupper, till exempel biomedicinska analytiker, medicinska sekreterare, fysioterapeuter och arbetsterapeuter.

Drygt hälften uppger också att det är svårt att rekrytera läkare. Däremot har det inte varit svårt att hitta undersköterskor och vårdbiträden.

Flytta semestrar

Mer än hälften av landstingen/regionerna säger att de satsar på extra yrkesintroduktion för nyexaminerade sjuksköterskor.

De flesta kommer att ha tre semesterperioder och så gott som samtliga erbjuder sina medarbetare särskilda sommarförmåner om de kan tänka sig att flytta på sin semester.

Andra åtgärder för att klara sommarbemanningen handlar om att öka rekryteringen av servicepersonal för att renodla sjuksköterskornas arbetsuppgifter, omfördela arbetsuppgifter och skjuta på planerad verksamhet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida