Sommar 2014. Kaos på akuten när avdelningar höll stängt

Sommar 2014. Kaos på akuten när avdelningar höll stängt
Vuokko Berg är en av de erfarna sjuksköterskorna på Varbergs sjukhus akutmottagning som arbetat hela sommaren. Det blev betydligt tuffare än vanligt, tycker hon.

Värsta sommaren på många år, menar sjuksköterskor på Varbergs akutmottagning.

Det som blev en bra lösning för personalen på avdelningarna drabbade akuten. Här samlades patienter som inte fick plats på sjukhuset och väntade i timtal på transporter till Halmstads sjukhus, samtidigt som sjuksköterskorna skulle ta hand om de svårare sjuka som anlände samtidigt.

– Det har varit den värsta sommaren på länge. Jag vet vad jag talar om för jag har arbetat på sjukhuset i 40 år och jag brukar jobba hela sommaren och ta semester senare. Det är alltid stressigt på akuten, men den här sommaren har patienterna fastnat här, för att avdelningar varit stängda. Då måste vi sjuksköterskor ta hand om dem under väntetiden, samtidigt som vi har våra andra patienter, säger Vuokko Berg, sjuksköterska på Varbergs sjukhus akutmottagning.

Fungerade på avdelningarna

Som Vårdfokus rapporterade inför sommaren skulle sjukhuset hålla flera avdelningar inom medicin och en ortopedi stängda under sommaren. Det gjordes för att lösa bristen på främst sjuksköterskor under semestertiderna.

– Det blev inte som vi tänkt oss. Med färre vårdplatser skulle fler sjuksköterskor få möjlighet att ta semester. På avdelningarna har bemanningen fungerat bra, men inte på akutmottagningarna på i Varberg och Halmstad. Det har varit otroligt mycket patienter, säger Camilla Henningsson, ordförande för Vårdförbundet Halland.

Väntetid på transporterna

Ambulansen fortsatte köra patienterna till närmaste sjukhus, vilket i många fall var Varberg, trots de stängda avdelningarna. Sedan fick sjuksköterskorna i Varberg ta hand om patienterna och beställa nya transporter. Då dessa inte hade högsta prioritet blev omvårdnadstiden för patienterna ofta flera timmar, trots att behandling och inläggning egentligen skulle ske på Halmstads sjukhus.

– För sjuksköterskorna på akuten innebar de stängda avdelningarna en massa extra arbete. Men på det stora hela har sommaren ändå fungerat bra. Vi har fått gehör från arbetsgivaren för våra förslag. Även om BB och förlossningen också haft hög belastning på barnmorskor och sjuksköterskor, säger Camilla Henningsson.

Anmälan till Ivo

Vårdförbundet såg tidigt åt vilket håll sommarsituationen lutade, då Varbergs sjukhus inte lyckades rekrytera tillräckligt många sjuksköterskevikarier. Som en varning gjordes därför en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Tillsynsmyndigheten genomförde en inspektion i juni, som Vårdförbundet får svar på i september.

Mats Bunse är biträdande personalchef för Hallands sjukhus. Han tycker att bemanningssituationen har varit bättre än tidigare år ur många aspekter.

– Jag är inte rätt person att bedöma hur vården fungerat. Men vi har haft fler vikarier än tidigare, vi har haft fler sommarförmåner för de som arbetar och dessutom har föräldralediga hoppat in och arbetat under sommaren, säger han.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida