Sommar 2014. Övertid väntar för iva-sjuksköterskor på Karolinska

Sommar 2014. Övertid väntar för iva-sjuksköterskor på Karolinska
Johanna Nilsson och Victoria Vestin arbetar på thoraxintensiven i Solna, där oron är stor för sommarbemanningen. Foto: Charlotte Wikholm

100 pass är inte täckta i sommar, hur ser det ut för er? Så twittrade Victoria Vestin, iva-sjuksköterska på thoraxintensiven.

– Det känns väldigt upprörande med omkring hundra obemannade arbetspass. Vi vet ju att det innebär övertid. Det är det enda sättet att försöka täcka de luckor som finns, säger Victoria Vestin.

Till thorax-iva på Karolinska universitetssjukhuset i Solna kommer de allra sjukaste hjärtpatienterna. Efter hjärtstopp, större hjärtoperationer och från andra intensivvårdsavdelningar.

Verksamheten är specialiserad, först efter två års tjänst är sjuksköterskorna helt inskolade. Därför kan inte bemanningen lösas med korttidsvikarier.

Obemannade arbetspass

Sommarschemat lyser av gula markeringar, tomma luckor i bemanningen – och sjuksköterskorna har blivit erbjudna 5 000 kronor för varje semestervecka som de skjuter upp, samt extra ersättning för övertidspass.

– Men många av våra kollegor orkar inte ta extrapass. De tycker det är tufft som det är med heltidstjänst, och behöver vila när de är lediga, säger Johanna Nilsson, som också är sjuksköterska på thorax-iva.

– Det känns som att rätten till vila tas bort på sommaren. Om vi inte tar extrapass hamnar både patienterna och våra kollegor i kläm, situationen spelar på vårt samvete.

Ansträngande i fjol

Verksamhetschefen Ulf Lockowandt ser inte den kommande sommaren som någon katastrof eller kris. Den planerade verksamheten drar ner med ungefär 30 procent, precis som tidigare år.

– Vi ligger bra till sett till operationsköerna och har lite marginal. Jag tycker inte att sommaren ser kritisk ut vare sig ur arbetsmiljösynpunkt eller när det gäller patientsäkerhet. Har vi inte bemanning får vi anpassa produktionen och stänga ännu fler intensivvårdsplatser.

Men Victoria och Johanna är oroade. De har förra sommaren färskt i minnet, som var deras första på thoraxintensiven.

Flera har slutat

– Efter inskolningen stod vi där med svårt sjuka patienter som vi inte hunnit få erfarenhet att ta hand om, och det var mycket att göra. Det kändes inte patientsäkert, säger Johanna.

Under året har flera erfarna kollegor slutat. Till stor del har det varit en lönefråga, de har gått till andra intensivvårdsavdelningar som betalat bättre.

– Det känns också oroande, för det är ändå de erfarna som ska lära oss nya. Fast personalomsättningen är nog högst bland dem som är nya, säger Johanna.

Sommaren svår ekvation att lösa

Ulf Lockowandt suckar. Enligt honom är det ett olösligt problem att få sommarledigheterna att gå ihop med kraven på att upprätthålla sjukvård.

– Om personalen ska ha semester, som de ju har rätt till, då blir det jobbigt på sommaren. Jag skulle vara jättenöjd om någon kunde berätta hur vi kan lösa det på ett bättre sätt.

Få personalen att stanna

I Victorias telefon piper det till. SMS-trafiken från sjukhuset har varit tät under hela våren.

– Det saknas två sjuksköterskor i kväll och tre i natt. Nu vill de ha in oss extra. Tydligen har det varit svårt att rekrytera personal. Varför söker inte ledningen lösningar på varför folk slutar eller tackar nej till att börja hos oss?

– Om personalen skulle stanna skulle vi få en bättre arbetsmiljö. Det hänger ihop. Jag förstår inte hur cheferna ska lösa sommaren, eller vi – för det är ju oss det hamnar på, säger Johanna.

Så många sjuksköterskor saknas i Stockholm i sommar

  • Karolinska universitetssjukhuset: 300
  • Danderyds sjukhus: 60
  • Capio S:t Göran: 30
  • Södersjukhuset: 30
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida