Sommar 2014. Sjuksköterska köpte klimatanläggning för egna pengar

Sommar 2014. Sjuksköterska köpte klimatanläggning för egna pengar
Sjuksköterskan Ilpo Krans köpte en egen klimatanläggning till jobbet, när han inte fick gehör från arbetsgivaren. Foto: Privat.

Arbetsgivaren gjorde inget för att åtgärda outhärdlig hetta och dålig ventilation.

Tanken på att sitta och jobba i ett litet varmt och kvalmigt rum med syrefattig luft fick sjuksköterskan Ilpo Krans att bäva inför sommaren. Redan i fjol lade han fram förslag på klimatanläggningar till arbetsgivaren – men utan respons. På ett år har inget skett för att förbättra arbetsmiljön trots att han framfört upprepade önskemål om bättre ventilation.

Betalade ur egen ficka

 – Till slut köpte jag en egen klimatanläggning till jobbet för 2 000 kronor på Blocket, och betalade ur egen ficka, säger Ilpo Krans, sjuksköterska vid psykiatrin på Östersunds sjukhus.

Med temperaturer på omkring 30 grader inomhus har sommaren varit besvärlig för både personalen och för patienter på Östersunds sjukhus – om det vittnar den facebook-grupp som Ilpo Krans startat. Gruppen ”JLL-inte en till het sommar inomhus!” fick 249 medlemmar på två veckor.

Vårdförbundet kräver åtgärder

Även Vårdförbundet är kritiskt till att arbetsgivaren inte gör mer för arbetsmiljön, bland annat med tanke på att sommarplaneringen på flera avdelningar bygger på att sjuksköterskor jobbar extra- och dubbelpass.

– Inför nästa sommar krävs kraftfulla åtgärder för att det inte ska bli lika varmt, säger Kristine Isaksson, vice avdelningsordförande för Vårdförbundet i Jämtland.

– Det är alldeles för ansträngande att jobba i den här värmen och knappt hinna ta rast och få i sig vätska. Dessutom är det riskabelt, patienterna kan drabbas av misstag för att personalen är utmattad.

Bryter mot lagen året om

Tyvärr är lagen vag angående hur varmt det får vara på en arbetsplats, och arbetsgivaren tycks rycka på axlarna.

– Arbetsgivaren bryter systematiskt mot arbetsmiljölagen alla dagar på året på många arbetsplatser. Det gäller arbetsbelastning, stress, uteblivna raster och över huvud taget vad en god arbetsmiljö är. Det är som att det inte finns någon gräns för hur jobbigt det får bli, säger Kristine Isaksson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida