Spanska specialistsjuksköterskor ska rädda psykiatrin i Norrbotten

Spanska specialistsjuksköterskor ska rädda psykiatrin i Norrbotten
I Norrbotten har sju psykiatrisjuksköterskor rekryterats från Spanien. Arkivbild: Mostphotos

Efter provanställning kan de få fast jobb. Svenska kollektivavtalet gäller från dag ett.

– Vi måste prova alla vägar för att rekrytera sjuksköterskor. Exakt hur många sjuksköterskor som saknas i landstinget vet jag inte, men vi är i ett mycket bekymmersamt läge, säger divisionschefen för Norrbottens läns landstings närsjukvård, Ylva Sundkvist.

Idén till att rekrytera sjuksköterskor från Spanien kommer från Mikael Olsson som på olika sätt arbetat med rekrytering och uthyrning av sjukvårdspersonal sedan slutet av 1990-talet.

Stor arbetslöshet i Spanien

För bara något drygt år sedan fick han idén att för svensk sjukvårds räkning börja rekrytera spanska sjuksköterskor och annan vårdpersonal som drabbats hårt av den finansiella krisen i Spanien.

I dag saknar cirka 20 000 sjuksköterskor i Spanien jobb. I en del regioner saknar 40 procent av dem ett arbete att gå till. De har precis som svenska sjuksköterskor högskoleutbildning, men grundutbildningen är en termin längre i Spanien.

Via handelskamrarna och arbetsförmedlingarna i fyra spanska orter har hans nya företag – Skandinavisk Vårdrekrytering – startat svenska utbildningar för dem som kan tänka sig att komma till Sverige och arbeta här. Utbildningen är på sex månader, och redan efter den första månaden hjälper företaget sjuksköterskorna med att söka svensk legitimation.

Enligt Emil Charpentier, vd för företaget, har det hittills inte varit några problem med att få legitimationerna i tid. Och redan i höstas anställdes tio spanska sjuksköterskor på sjukhus i Stockholm, på Akademiska sjukhuset i Uppsala och på sjukhuset i Södertälje.

Fick fast anställning direkt

– I Stockholm fick de provanställning först, men i både Uppsala och Södertälje fick de fast jobb direkt, säger han.

Både han och Mikael Olsson tror att de redan till sommaren kommer att ha hjälpt minst 50 sjuksköterskor att få jobb i Sverige. De har fått förfrågningar från flera landsting.

Men det ska kanske tas för vad det är, det vill säga förhoppningar. I Norrbottens län, som de just skrivit kontrakt med, är divisionschefen för närsjukvården, Ylva Sundkvist, inte lika övertygad om att det går så snabbt och enkelt som det låter.

– Jag tror inte de psykiatrisjuksköterskor som vi anställer är på plats förrän tidigast i slutet av året, eller i början av nästa. Det måste var personer som har erfarenhet av vuxenpsykiatrin, de får inte vara nyutbildade. Det tar tid att lära sig svenska och de måste få en rimlig chans så att de inte kommer hit och hamnar i en omöjlig situation, säger hon.

Till skillnad från hyrsjuksköterskor provanställs eller anställs de spanska sjuksköterskorna som kommer till Sverige. Det innebär att de från dag ett omfattas av samma kollektivavtal som vilka andra svenska sjuksköterskor som helst. Landstinget betalar mellan 60 000 och 70 000 kronor för varje lyckad rekrytering men slipper å andra sidan de kostnader som bemanningsföretag tar ut löpande för hyrsjuksköterskor.

Individuell lönesättning

Det kommer att ske en individuell lönesättning precis som för alla andra, enligt närsjukvårdens HR-chef Marcus Claesson. Han berättar att de spanska sjuksköterskorna inte kommer att få lägre löner än vad svenska specialistutbildade sjuksköterskor får utan att lönen kommer att sättas utifrån deras erfarenhet och kompetens.

Innan de spanska sjuksköteterskorna eventuellt erbjuds fast jobb kommer de att vara provanställda i tre månader.

– Det kan ju vara så att vi inte blir nöjda eller att sjuksköterskan själv inte trivs. Först måste både vi och de se att de klarar av jobbet, som är ganska tufft, säger Ylva Sundkvist.

Så många från EU fick svensk legitimation

Socialstyrelsens statistik för 2014 blir klar först i september. Men under 2013 beviljades svensk legitimation till:

  • 246 sjuksköterskor som fått sin utbildning främst i Danmark, Ungern och Grekland.
  • 23 barnmorskor varav sex utbildats i Danmark och fyra i Grekland.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida