Stafettsjuksköterskor ökar i norr

Enligt landstingsledningen i Västernorrland kan behovet komma att öka.

I Västernorrlands läns landsting är det framför allt specialistsjuksköterskor som saknas, inte minst på grund av stora pensionsavgångar, men även allmänsjuksköterskor.

– Vi ser att stafettsjuksköterskorna ökar. Sedan en tid tillbaka har det handlat om specialistsjuksköterskor, men nu gäller det till och med inne på vanliga vårdavdelningar, kommenterar Maria Bäckman, ordförande för Vårdförbundet i Västernorrland.

Dålig lön och miljö

Hon säger att landstinget Västernorrland ligger dåligt till lönemässigt och att arbetsmiljön inte heller legat på topp på länge.

– De nyutbildade har andra krav, och det märks nu. Mycket skulle säkert bli bättre om de fick rätt lön och förutsättningar i arbetet, säger hon till Vårdfokus.

Liksom läkarna tenderar sjuksköterskorna att flytta från landstinget, men enligt Margareta Rödén, biträdande landstingsdirektör i Västernorrland, ger sig sjuksköterskorna i väg av fler anledningar än andra yrkesgrupper i vården.

Sollefteå lägger ner utbildning

– Om vi inte lyckas rekrytera och inte lyckas utbilda och få Mittuniversitetet att ha sjuksköterskeutbildning även i Sollefteå riskerar vi att få behöva hyra in sjuksköterskor också, säger hon till SVT Nyheter.

Mittuniversitetet utbildar sjuksköterskor i Östersund, Sundsvall och har som en tillfällig lösning utbildat sjuksköterskor i Sollefteå. Den sista studentkullen där går ut till våren.

– Vi har köpt extrautbildning i Sollefteå och det har varit dyrt och dessutom har det varit svårt att få praktikplatser för alla där, säger Lisbeth Kristiansen som är chef på Mittuniversitetets avdelning för omvårdnad.

Skapa fler karriärvägar

Universitetet försöker i stället få fler att stanna genom att få till fler karriärvägar och fler forskarutbildningar för sjuksköterskor, förhoppningsvis till nästa höst.

Till SVT Nyheter säger Margareta Rödén att landstinget håller på att se över lönebilden.

– Vi har en summa pengar och vi försöker använda den så klokt som möjligt.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida