Akutsjukvård

Tidig influensa och julledigheter orsakar stabsläget på Karolinska

Tidig influensa och julledigheter orsakar stabsläget på Karolinska
Karolinska universitetssjukhusets chefsläkare, Elda Sparrelid, säger att patientsäkerheten och personalens arbetsmiljö har högsta prioritet.

Influensan slog till tidigt i år. Det och en planerad neddragning av vårdplatser under jul- och nyårshelgerna ledde till dagens beslut om stabsläge på Karolinska universitetssjukhuset.

29 december 2016

Akutsjukvården i Stockholm är pressad. Att Karolinska universitetssjukhuset nu är försatt i stabsläge är, enligt sjukhusets chefsläkare, en åtgärd för att kunna mobilisera och omdirigera personalresurser och öppna vårdplatser.

– Vi har ett svårt vårdplatsläge och nu är det akut eftersom influensan har brutit ut innan vaccinationen har hunnit ge effekt. Det gör att ett högt patienttryck sammanfaller med julledighet och mindre personalstyrka än vanligt, säger chefsläkare Elda Sparrelid.

Redo för omdirigering

Stabsläget innebär att ledningen är samlad för att kunna ta snabba beslut om hur resurser kan och bör styras om.Var extra vårdplatser kan komma att öppna kan chefsläkaren inte säga i nuläget.

Enligt Elda Sparrelid innebär stabsläget inte några risker för patienterna.

– Tvärtom. Vi planerar för omdirigering av resurser just för att det inte ska uppstå några risker för patienterna, säger hon.

Förutom patientsäkerheten är det personalens arbetsmiljö som nu är sjukhusledningens högsta prioritet.

– För personalens del innebär stabsläget att de som tar på sig extrapass får en högre ekonomisk ersättning än de vanligen får för att arbeta övertid eller avstå från semester.

Finns det tillräckligt med sjuksköterskor för att det ska vara möjligt att ringa in personal?

– Det hoppas jag, säger Elda Sparrelid.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida