Tre miljoner till rekryteringsföretag ger inte högre löner

Som Vårdfokus berättade i går är Skånes universitetssjukhus berett att betala tre miljoner kronor till ett privat rekryteringsföretag för att få hjälp med sommarrekryteringen. Uppdraget har gått till Medrek som säger att sjuksköterskorna inte kommer att erbjudas högre ingångslöner än i dag. (UPPDATERAD 14.45)

24 april 2012

Kristina Harbom, rekryteringsansvarig på det privata rekryteringsföretaget Medrek, fick för en vecka sedan veta att Skånes universitetssjukhus behöver hjälp med att rekrytera 125 sjuksköterskor till sommaren.

– Det är snart maj. Vi hade haft större chans att lyckas om uppdraget hade kommit en månad tidigare. Men jag ser på hur sent uppdragen har kommit från andra håll att sjukhusen väljer oss som ett sista handsalternativ, säger Kristina Harbom.

Hur ska Medrek lyckas med något som sjukhusen själva inte har lyckats med under våren? Kommer ni att kunna locka med högre löner.

– Nej, det är sjukhusen själva som sätter lönen och arbetsgivarna verkar vara väldigt ovilliga att gå med på de krav på 24 000 kronor som studenterna ställer. I Skånes fall erbjuds ”avtalsenlig lön” och den har vi inget inflytande över.

Omfattande nätverk

Däremot, säger Kristina Harbom, tror hon att deras rekryteringstjänster online och deras omfattande nätverk kan få dem att lyckas där sjukhusens rekryteringsansvariga har misslyckats.

– Vi har en databas med ett omfattande nätverk av sjuksköterskor som till exempel vill arbeta extra, som står i begrepp att flytta, som bor i Danmark och är arbetslösa eller som är nyutexaminerade från högskolan.

Om uppdragen från landets sjukhus har ökat jämfört med tidigare somrar har Kristina Harbom svårt att avgöra. Men hon märker att sjukhusen har svårt att rekrytera.

– Jag tror inte att vi kommer att hitta 125 sommarvikarier till Skåne, även om vi har den ambitionen. Men en sjuksköterska är bättre än ingen. På fredag har vi våra första intervjuer och hela dagen är intecknad, säger Kristina Harbom.

Dålig personalpolitik

Som Vårdfokus berättade i går tycker Vårdförbundets huvudskyddsombud på Skånes universitetssjukhus, Saerun Jonsdottir, att det är dålig personalpolitik att lägga tre miljoner på att låta ett privat rekryteringsföretag rekrytera vikarier.

– Hade arbetsgivaren satsat pengarna på högre ingångslöner kanske inte den här situationen uppkommit, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida