Sjuksköterskebristen

Tvingas prioritera bland hjärntumörer

Tvingas prioritera bland hjärntumörer
Bristen på sjuksköterskor gör att 26 vårdplatser hålls stängda inom neurokirurgin på Karolinska. Arkivbild: Elisabet Forsberg

Neurokirurgen på Karolinska i Solna har tvingats stänga mer än hälften av dygnsvårdplatserna på grund av sjuksköterskebrist. Nu får till och med patienter med elakartade hjärntumörer vänta.

– Vi har nått vägs ände, det är parodi på sjukvård. Vi är inne och prioriterar bland elakartade tumörer. De bör opereras inom en vecka, men nu kan det dröja två-tre veckor, berättar en neurokirurg för Svenska Dagbladet.

Tidningen avslöjar i dag att sjuksköterskebristen lett till extrema väntetider inom neurokirurgin på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Det saknas minst 15 sjuksköterskor och när kliniken försöker rekrytera personal får man antingen inga svar alls eller så har de sökande sjuksköterskorna lönekrav som Karolinska inte kan eller får gå med på, skriver Svenska Dagbladet.

De godartade tumörerna klarar man nästan inte alls att ta emot, berättar en neurokirurg. Det är i nuläget 71 väntande, men bara 16 är uppsatta för operation. Väntetiden kan vara mellan ett halvår och ett år, vilket skapar stor ångest hos de drabbade.

Kirurgerna har slagit larm flera gånger, bland annat i ett brev till sjukhusledningen för drygt en månad sedan, med krav på både akuta och långsiktiga lösningar. Något konkret svar har man inte fått och ledningen hänvisar bland annat till öppnandet av Nya Karolinska om två år.

Till Svenska Dagbladet säger chefläkaren Nina Nelson Follin att situationen ”verkligen inte är bra, men det har gjorts strategiska insatser som förbättrar läget”. Hon hänvisar bland annat till att man håller på att rekrytera personal och att en 50-procentig ökning av platserna är på gång till september.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida