Bemanningspersonal

Upphandling av hyrpersonal kan vara olaglig

Upphandling av hyrpersonal kan vara olaglig
När regionerna inte får den personal de behöver från bemanningsföretagen som har ramavtal gör de direktupphandlingar med andra företag. Arkivbild: Getty Images

Kostnaderna för sjuksköterskor och läkare som hyrs in via direktupphandlingar överskrider den summa som är tillåten, visar en sammanställning som Ekot har gjort.

Som Vårdfokus rapporterat om tidigare i veckan har regionernas kostnader för hyrpersonal nästan fördubblats på fem år, från 2,8 till 5,4 miljarder kronor. En rapport från tankesmedjan Arena Idé har analyserat hur regionerna ska lyckas bryta sitt beroende av hyrpersonal.

Bland annat behöver regionerna se över sina generösa ramavtal med bemanningsföretagen, menar rapportförfattaren Johan Enfeldt. Nu visar en genomgång från Ekot att även de så kallade direktupphandlingarna behöver ses över.

Läs mer: Så kan regionerna minska hyrkostnaderna

Klarar inte att leverera

Regioner ska i första hand sluta avtal med bemanningsbolag först efter att de har fått konkurrera med varandra i en upphandling. Men om företagen inte lyckas leverera den personal som efterfrågas, vilket ofta sker i dag, behöver regionerna göra så kallade direktupphandlingar med andra bemanningsbolag.

Summan för direktupphandlade välfärdstjänster får inte överstiga ett visst belopp, som 2018 var nära 600 000 kronor. Ekot har gått igenom kostnaderna för samtliga regioner förra året och då visar det sig att alla utom region Örebro överskridit den summan.

Hälften av kostanden

I region Uppsala, till exempel, kostade sjuksköterskor och läkare som hyrts in via direktupphandlingar 104 miljoner kronor. Det motsvarar nästan hälften av kostnaderna för all inhyrd personal.

– Om man inte konkurrensutsätter ett inköp så är ju risken att man inte får rätt vara till rätt pris, säger Malin de Jounge, enhetschef på Konkurrensverket, till Ekot.

Totalt sett landade regionernas nota för direktupphandlad bemanningspersonal på 1 miljard kronor 2018. På grund av felaktiga upphandlingar valde Konkurrensverket att stämma fyra regioner i norra Sverige på miljonbelopp förra året.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida