Utredare vill ta bort karensregel för inhyrd personal

En barnmorska som är missnöjd med landstinget och börjar på ett bemanningsföretag har inte kunnat ta uppdrag hos sin gamla arbetsgivare på sex månader. ”Ett hinder mot bemanning”, anser regeringens särskilda utredare som föreslår att regeln tas bort.

25 januari 2011

I går lämnade Birgitta Nyström, professor i civilrätt och särskild utredare i Bemanningsutredningen, sitt betänkande till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström. Det är ett EU-direktiv byggt på likabehandlingsprincipen som ska vara genomfört i Sverige och övriga EU-länder i december i år.

Likabehandlingsprincipen innebär att inhyrd personal ska ha samma villkor som anställda i inhyrningsföretaget.

Vill ta bort karensregeln

I Sverige är det få som berörs av direktivet eftersom drygt 90 procent av den svenska arbetsmarknaden täcks av kollektivavtal. Däremot kan den delen i förslaget som handlar om att ta bort hinder mot bemanning beröra personal inom vården. Utredaren föreslår nämligen att den så kallade karensregeln tas bort.

– Gällande regler innebär att en barnmorska som slutar i landstinget för att hon är missnöjd med arbetsvillkoren inte kan låta sig hyras in av det landsting hon lämnade förrän sex månader har gått. Det anser jag är ett hinder mot bemanning, och enligt EU-direktivet är vi skyldiga att ta bort alla sådana hinder, säger Birgitta Nyström.

Iögonenfallande med högre lön

Varför karensregeln har funnits kan hon inte riktigt svara på, men kanske, säger hon, är anledningen att det kan upplevas iögonenfallande att en barnmorska som just slutat kan komma tillbaka nästa dag – anställd av ett bemanningsföretag och med högre lön.

De EU-regler som har kommit på arbetsrättens område sedan 1995 har i få fall inneburit några förbättringar för svenska arbetstagare, berättar Birgitta Nyström. Ett undantag är diskrimineringsområdet.

– De nordiska länderna har inte haft så stark skydd mot diskriminering, så där har EU:s direktiv inneburit att vi har fått skärpa skyddet.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida