ambulanssjukvård

Utryckningstiden vid akutfall har ökat

Utryckningstiden vid akutfall har ökat
Det finns flera olika skäl till att utryckningstiden vid akutfall ökat i sju av tio kommuner. Arkivbild: Mostphotos

I sju av tio kommuner har ambulansernas utryckningstider vid akutfall blivit längre de senaste åren. Orsakerna är många - men en anledning är det växande antalet utryckningar som gör att ambulanserna blir upptagna med mindre akuta fall.

Det är tidningen Dagens Samhälle som har granskat responstiden för ambulanser och jämfört perioden 2015-2017 med 2010-2012.

Granskningen visar att mediantiden ökat i sju av tio kommuner. Det ökande antalet utryckningar spelar in, menar Erik Nordhall, verksamhetschef för akutsjukvården i Region Västerbotten.

– Risken ökar att det inte finns bilar på rätt plats när det plötsligt är dags för en prio 1-utryckning, säger han till Dagens Samhälle.

Det är också en resursfråga, anser Håkan Klementsson, ordförande för Flisa, Föreningen för ledningsansvariga inom svensk ambulanssjukvård.

– Resurserna har inte ökat i takt med behoven. Vi har till exempel svårt att hitta sjuksköterskor för att bemanna bilarna, säger han till tidningen.

Andra förklaringar handlar om avståndsproblem i glesbygd, trafikproblem i storstäder samt att ambulanserna klarar allt mer avancerad sjukvård på plats, vilket leder till att fler ambulanser är upptagna under längre perioder.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida