Visst går det att hitta sjuksköterskor!

Med en rekryteringssatsning har rättspsykiatriska kliniken i Säter lyckats anställa 12 av de 14 sjuksköterskor som saknades. Joakim Drougge är en av de nya.
Flytt- och startbidrag, mentorskap med riktad introduktion och möjlighet till betald vidareutbildning inom psykiatri.
När sjuksköterskan Joakim Drougge hörde talas om erbjudandet från sjukhuset i Säter nappade han direkt. Efter att ha arbetat sex år i Norge, varav de sista två pendlandes från Karlstad, var det dags att gå vidare. Både han och sambon är uppväxta i Säter och ville hem till vänner och familj.
Norgelön
Nu betalade hans nya arbetsgivare flyttfirman och ett startbidrag på 5 000 kronor. Om ett år får han ytterligare 5 000 kronor.
Lönen blir 31 500 kronor i månaden, vilket är 5 000 kronor mindre än i Norge. Men om två år räknar han med att ha kommit upp i norsk lönenivå igen.
14 vakanser på 29 tjänster
Kliniken har under en längre tid dragits med bemanningsproblem och flera vakanser har täckts upp med hyrsjuksköterskor. Ofta kortsiktiga lösningar där kontinuiteten för patienterna blivit lidande.
– Hade vi inte gjort något hade vi blivit tvungna att stänga kliniken eller drastiskt minska antalet avdelningar, säger Eleonore Persson, enhetschef vid rättspsykiatriska kliniken i Säter.
Med ändrade anställningsvillkor började ansökningarna rulla in. Totalt fick de 34 sökande till 14 platser, varav 12 tackade ja. Alla hyrsköterskor har erbjudits fast tjänst, och en av dem har bestämt sig för att börja arbeta fast på kliniken. Genom annonser och med öppet hus på Konferenscenter i Säter har landstinget i Dalarna försökt att nå ut till nya sjuksköterskor.
Arbetsgivarens förslag
Rekryteringsåtgärderna är en ensidig arbetsgivarinsats, men på Vårdförbundet har man känt till den pressade situationen på arbetsplatsen och har via samverkansmöten framfört flera förslag på åtgärder.
– De sjuksköterskor som börjat tidigare har fått en så hög arbetsbelastning att de inte orkat stanna kvar. Sjukhuset har behövt anställa ny personal igen och det har blivit en ond cirkel. Vi har bland annat pratat om schemaändringar och akademisk specialisttjänstgöring med arbetsgivaren under en längre tid, säger Jenny Nyberg, vice ordförande för Vårdförbundet Dalarna.
Vill vidareutbilda sig
Joakim Drougge har i alla fall siktet inställt på att bli kvar. Han är nu inne på sin andra planerade introduktionsvecka som kan förlängas om han vill. Fortfarande är det mycket som är nytt och det är första gången han arbetar inom psykiatrisk vård efter 12 år inom somatiken.
– Det känns väldigt bra och spännande hittills. I framtiden hoppas jag på att gå den betalda vidareutbildningen inom psykiatri.
Framtida planer
Enhetschef Eleonore Persson är medveten om att utmaningen blir att behålla de sjuksköterskor som börjar nu.
– Jag hoppas så klart att de kommer trivas hos oss och känna att de vill stanna. När alla vakanser är tillsatta ska det finnas möjlighet till mer utbildning. Diskussioner om schemat får vi ta längre fram när vakanserna är lösta, säger hon.
Extra pengar för regionvård
Landstinget i Dalarna har erbjudit den fasta personalen en rekryteringsbonus och samtliga sjuksköterskor kommer att få ett regionvårdstillägg på 4 000 kronor i månaden.
Den summan stiger sedan med ytterligare 2 000 kronor per månad efter ett år, för att efter två år bli ett tillägg på totalt 8 000 kronor per månad.
Rättspsykiatriska kliniken i Säter
- Bedriver r?????????????egionvård framför allt för Uppsala- Örebroregionen, men även för övriga landet.
- Länsklinik för Dalarna och delar av Gävleborg.
- Här vårdas patienter som:
- är dömda enligt lagen om rättspsykiatrisk vård, LRV
- insjuknar under pågående kriminalvård
- är särskilt vårdkrävande för att avlasta hemortspsykiatrin