Blodprov kan avslöja graden av blindtarmsinflammation

Blodprov kan avslöja graden av blindtarmsinflammation
Med ett enkelt blodprov kan man kanske snart få reda på om det räcker med att behandla bindtarmsinflammationen med antibiotika. Foto:Colourbox

Mycket tyder på att det med ett enkelt blodprov går att förutsäga sjukdomsförloppet vid blindtarmsinflammation. I så fall skulle många slippa att bli opererade.

Anna Solberg, specialistläkare i kirurgi och forskare vid fibrinolyslaboratoriet vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, har kartlagt förekomsten av vävnadsnedbrytande enzymer, proteaser, runt området där en blindtarm har brustit och i vävnaderna intill. Resultatet visar att det finns en obalans mellan proteaserna och ett ämne som heter TIMP-1.

TIMP-1 hämmar de nedbrytande vävnadsenzymerna. Nu visar det sig att det även speglar graden av inflammation i blodet, vilket innebär att det kanske räcker med att mäta TIMP-1 i blodet för att avgöra hur pass allvarlig inflammationen är. I lindrigare fall skulle det då kanske räcka att enbart behandla patienten med antibiotika.

I ett pressmeddelande från Sahlgrenska akademin förklarar dock Anna Solberg att det behövs fler studier av TIMP-1 innan man med säkerhet vet om det kan utnyttjas på det här enkla sättet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida