Framtidens plåster håller koll på hälsan

Framtidens plåster håller koll på hälsan
Inom en snar framtid går det kanske att köpa plåster som inte bara mäter såväl hjärtats som hjärnans aktivitet. Arkivbild: Mostphotos

Forskare vid KTH i Stockholm har utvecklat ett plåster som samlar in data och skickar det vidare till din smarta telefon eller till en läkare.

Det elektroniska plåstret är litet som ett frimärke och kan tack vare nanoutvecklad elektronik och pyttesmå sensorer samla in biokemiska signaler via huden; allt från temperatur till hjärtslag och hjärnvågor sägs kunna mätas. Placeringen på kroppen avgör vad som registreras.

– På bröstet kan man ta EKG, på skallen kan hjärnvågor mätas, EEG, och på underarmen kan underarmsmusklernas respons på stimulering från nervsystemet mätas, EMG,  säger Geng Yang på KTH, Kungliga tekniska högskolan, till Ny Teknik.

Data som samlats in av plåstret kan skickas vidare via trådlös kommunikation. En EKG-kurva kan till exempel visas i realtid på en smartphone eller skickas vidare via mobilen till en läkare, ett sjukhus eller en vårdcentral. Det gäller också andra parametrar som mäts.

Plåstrets alla elektronikkomponenter sitter på en böjbar folie. Energikällan är ett papperstunt batteri. Billiga komponenter gör att plåstret kan kastas efter att det använts.

Plåstret finns ännu inte på marknaden, men enligt Geng Yang har flera företag redan visat intresse.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida