Inledaren

Mitt i överflödets Stockholm stannar jag framför ett skyltfönster och slås av tanken hur Sverige skulle klara sig i en verklig kris. Om maten tar slut? Eller pandemin slår till?

Vi hade haft en härlig dag på stan, sonen och jag. Museibesök, lunch, fika. Solen sken och semesterkänslan av bekymmerslöshet var fortfarande stark.?Då hamnar vi framför ett skyltfönster för Stockholms Stadsmuseum. Det är en bild från andra världskriget. En lång rad människor köar för att få köpa strömming på ett torg. Inte många strömmingar är kvar, en stor del av de köande får kämpa för att försöka hitta något annat att äta den här dagen.

Bilden är inte så långt borta från vårt överflödssamhälle som man kan tro. Min föräldrageneration kan ha stått i den där strömmingskön. De blev vana att klippa ransoneringskuponger och leva knapert i kristiden.?

Och de fick räkna med hotet från sjukdomar som polio och tbc. Tacksamheten hos den generationen var enorm när vaccinationerna kom på 50-talet. Vi barn blev inpräntade att aldrig missa en vaccinationstid. De små häftena med vaccinationsstämplar sparades i den viktigaste skrivbordslådan för att inte tappas bort.??

Med det perspektivet är det svårt att förstå de som självsäkert säger att de inte vill vaccinera sig mot den nya influensan, trots att samhället erbjuder det gratis. ?Det är ironiskt att när Sverige lyckats bli så rikt att vi som ett av få länder i världen har råd att vaccinera bort sjukdom, då vill många inte ha den yttringen av välfärden!?Om sjukdomen hotar individen, okej, då skulle man säkert gå över lik för att få tillgång till vaccinet. Men med de argument som nu används, att minska belastningen på sjukvården, indirekt skydda riskgrupper och minska en eventuell andra våg av influensan, går det inte att påverka människor som verkar allergiska mot kollektiva lösningar. ?

Det är historielöst, men visar också på en stor okunskap om hur unik vår tillgång till sjukvård och hälsa är i landet.?I usa kan man på nätet läsa råd till alla miljontals som saknar sjukvårdsförsäkring. »Kontakta inte vården i onödan, var säker på att du har svininfluensan först så du slipper betala ett läkarbesök i onödan.« Naturligtvis har det eldat på debatten kring den amerikanska sjukvårdsreformen. De oförsäkrade som inte har sjukvårdskontakt riskerar att ge influensan större spridning och bli allvarligt sjuka utan behandling.?

I Indien där den offentliga vården är ytterst begränsad vägrar privata sjukhus att delta i samhällets bekämpning av pandemin. De hänvisar till att de egna betalande patienterna riskerar att smittas om sjukhusen tar på sig ett vidare samhällsansvar. ?

Det svenska samhället förbereder den största vaccinationsinsatsen i historien.??? ???? ? ? ?

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida