Kritiserade tester förbjuds av Socialstyrelsen

Analysföretaget Scandlab, som flera gånger kritiserats för sina självtester, förbjuds nu att erbjuda två av dem. Flera patienter har fått felaktiga provsvar som gjort att de ätit läkemedel som kan leda till allvarliga biverkningar. Nyligen begärdes företaget i konkurs.
Ont i magen? Trött? Stressad? Hormonproblem? Enligt det svenska analysföretaget Scandlabs hemsida kan det bero på obalanser som går att påvisa med deras självtester. Testerna avslöjar sådant som inte den vanliga sjukvården klarar av att diagnostisera, hävdar företaget.
Men Scandlabs analyser förkastas av Socialstyrelsen. Myndigheten har gjort en omfattande granskning av verksamheten och menar att de metoder som används inte är framtagna i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet.
Felaktiga diagnoser
Enligt Socialstyrelsen utredning har provsvar från Scandlab lett till att patienter fått felaktiga diagnoser och ätit mediciner som kan ge allvarliga biverkningar.
Om försäljningen av de kritiserade testerna inte genast upphör kan verksamheten förbjudas helt, skriver Socialstyrelsen i sitt beslut.
Ett av de tester som nu förbjuds är ASP, eller så kallad binjurestressprofil. Det sägs kartlägga obalanser i de hormonnivåer som kan ligga bakom depressioner, allergier, fetma, mensproblem, migrän och mycket annat.
Socialstyrelsen har granskat 17 journaler från patienter som utifrån det testet har fått höra att de har en bristande funktion av binjurebarken, och som senare har undersökts vid Karolinska universitetssjukhuset. Det visade sig att i 15 av de 17 fallen var diagnosen felaktig.
Behandlats i onödan
Sju patienter har i onödan behandlats med kortisonpreparat, som ordinerats av de läkare som Scandlab samarbetar med.
Medicinering utan att det verkligen finns en brist kan leda till svåra biverkningar.
En av de läkare som Scandlab rekommenderar blev för övrigt av med sin legitimation 2009.
Det andra testet som förbjuds är sköldkörtelhormonprofil, som sägs ge svar på underfunktion av sköldkörteln, hypotyreos. Scandlabs test innebär att man gör dygnsmätning av urin. Det är en metod som tidigare användes även inom den vanliga sjukvården men som enligt Socialstyrelsens experter tagits bort på grund av att den är för osäker. Numera finns känsligare och säkrare tester för att påvisa hypotyreos.
Konkursutredning pågår
För tillfället säljer Scandlab inga tester över huvud taget, eftersom företaget begärdes i konkurs för drygt en månad sedan.
Konkursförvaltaren kan i dag inte svara på om verksamheten kommer att återupptas.
Vårdfokus har sökt Scandlabs VD Per Magnuson för en kommentar, men inte lyckats nå honom.