Laboratorium anklagas för lurendrejeri

Företaget Scandlab lurar patienter genom att påstå att de lider av kortisolbrist och sedan erbjuda dyra behandlingar. Det påstår fem läkare på Dagens Nyheters debattsida i dag.

Scandlab samarbetar med det amerikanska laboratoriet Genova Diagnotics, och beskriver sig på sin hemsida som ett laboratorium med fokus på orsak till sjukdom i stället för på dämpande av symtom. De kritiska läkarna, varav tre arbetar på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, skriver att Scandlab saknar legitimerad sjukvårdspersonal och att laboratoriet inte är ackrediterat.

Läkarna hävdar att Scandlab erbjuder hormonanalyser och påstår att patienter lidare av brist på det livsviktiga binjurehormonet kortisol. Därefter får patienterna genomgå en dyrbar behandling med läkemedel som innehåller kortisol.

”Farligt”, skriver de, eftersom om patienten inte har någon brist så kan en sådan medicinering leda till bland annat diabetes och ökad risk för hjärtinfarkt och stroke.

Nya prover visar ingen brist

Det som har fått läkarna att reagera är att de har kommit i kontakt med flera patienter som av Scandlab påståtts ha lidit av kortisolbrist. När sedan prover har tagits vid ackrediterade laboratorier har varken symtom eller blodprover visat tecken på någon sådan brist.

”Ingen av de patienter som vi har kommit i kontakt med och som sökt sig till den konventionella vården efter Scandlabs salivkortisalanalys, lider alltså brist på detta livsnödvändiga hormon”, skriver läkarna som konstaterar att det företaget sysslar med är ren humbug.

Vårdfokus.se har sökt ansvariga på Scandlab för att ge dem möjlighet att svara på kritiken. Men där finns ingen beredskap för att ta emot frågor ännu.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida