Långtidsblodsockret förvirrar patienterna

Långtidsblodsockret förvirrar patienterna
Patienterna har ofta svårt att förstå långtidsblodsockrets siffror.Arkivbild: Mostphotos

Den nya standard för att mäta långtidsblodsocker som infördes i Sverige förra året får gott betyg av sjuksköterskor och läkare. Men patienterna blir förvirrade. Långtidsblodsockret kan därför komma att ersättas av en annan metod.

Numera skrivs långtidsblodsockret i mmol/mol i stället för i procent och laboratoriemetoden som blodproverna analyseras med är mer precis och enhetligare än tidigare. Den gör det lättare att jämföra länder emellan, men har förvirrat patienterna som ofta tror att värdet är högre än vad det egentligen är när det plötsligt står 60 eller 70 i långtidsblodsocker i stället för 6 eller 7 som när det angavs i procent.

Den nya metoden kan därför så småningom komma att ersättas av en ny. Det hoppas både Soffia Gudbjörnsdottir, läkare och ansvarig för det nationella diabetesregistret, och Björn Eliasson, överläkare vid diabetescentrum, Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg , enligt Dagens Medicin. 

– I en internationell studie har man prövat att ta fram ett värde för att räkna ut medelglukos på riktigt. Det skulle vara förståeligt för patienter eftersom det skulle stämma överens med det de ser i sina blodsockermätare hemma. Den standard vi fått nu är bättre än vår gamla, men mätresultaten är fortfarande abstrakta, både för patienterna och för vården, säger han till tidningen.

Enligt den internationella organisationen IFCC som har tagit fram standarden är 52 mmol/mol den övre gränsen för att långtidsblodsocker anses bra enligt standarden IFCC. Det motsvaras av ett långtidsblodsocker på 6,0 procent enligt det tidigare sättet att mäta.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida