Nordiska labbkongressen. Pålitliga snabbtester en patientsäkerhetsfråga

Nordiska labbkongressen. Pålitliga snabbtester en patientsäkerhetsfråga
Lena Morgan är programkoordinator på Equalis. Hon ska berätta om 15 års erfarenheter av snabbtest av streptokock A på de biomedicinska analytikernas nordiska kongress i Köpenhamn som inleds i dag. Foto: Cecilia Larsson

I dag startar biomedicinska analytikernas nordiska NML-konferens i Köpenhamn. En av talarna är kvalitetssäkringsföretaget Equalis programkoordinator Lena Morgan, som ska berätta om 15 års erfarenheter av snabbtester för streptokock A.

Unikt för Sverige är att tester som ska upphandlas måste prövas i den miljö där de ska användas. På fabrikslabben kontrolleras att testerna mäter det de ska och är tillräckligt känsliga, det vill säga specificitet och sensibilitet. Där är miljön optimal med specialutbildad personal som kan arbeta ostört i ett stängt laboratorium.

– Men testet måste vara tillförlitligt där det ska användas, det vill säga i en stökig miljö med personal som inte är specialutbildad och kanske blir störd i arbetet, säger Lena Morgan, biomedicinska analytiker, programkoordinator på Equalis och Sveriges koordinator för ett skandinaviskt nätverk för utvärdering av patientnära analyser, Skup.

Ett resultat på 90-95 procents sensitivitet i fabriksmiljön kanske bara ger 85 procent ute på vårdcentralen.  Men för att testet ska vara bra anser Lena Morgan att både sensitiviteten och specificiteten måste vara minst 95 procent. 

Pålitliga tester 

Equalis har 15 års erfarenhet av att kontrollera de snabbtester för streptokock A som används i primärvården. Två gånger per år sedan 1995 har Equalis sänt ut tre kontrollprover med avdödade bakterier för snabbtest av streptokock A till användare i primärvården runt om i landet. Detta för att se att deras test reagerar som det ska och att den som hanterar testet gör rätt. 

– Väldesignade snabbtester som går att lita på är a och o. Ett test får varken vara för känsligt eller för trubbigt. Det finns till exempel personer som är bärare av streptokock A och kan smitta andra men inte är sjuka själva. De ska inte ha antibiotika, konstaterar Lena Morgan.

Av de tre kontrollprover för streptokock A-snabbtestet som Equalis skickat har ett visat för lågt antal eller inga bakterier medan ett annat har visat en för hög koncentration och ett tredje mittemellan.

– Vi kan se att vissa tester vid vissa tillfällen inte har varit pålitliga, säger Lena Morgan.

Finns många felkällor

Det kan vara ett produktionsfel, till exempel fel på kemikalierna i testet, eller på det filterpapper som bakterierna fastnar i och som då ska byta färg. Eller kan provet ha förvarats fel, det kanske har stått ute på en lastkaj i sommarvärme. 

– Det har hunnit bli 60 000 kontrollprover sedan 1995, så många att man nu på nationell basis kan se om det blivit fel på ett visst test från ett visst fabrikat. Med våra resultat kan vi börja diskutera ett mål för vad användarna ska hitta, vilken bakteriekoncentration som är målet med testet, säger Lena Morgan.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida