Ny analysmetod spårar snabbt smittan vid magsjukeutbrott

Ny analysmetod spårar snabbt smittan vid magsjukeutbrott
När magsjuka beror på att vattnet är smittat blir utbrotten omfattande. En ny metod att spåra virus kan hejda smittspridningen.

Vattenburna virusstammar orsakar allt fler magsjukeutbrott i Sverige. Vad det beror på vet inte forskarna, men nu har de hittat en metod för att snabbt kunna spåra var smittan kommer ifrån.

I september 2008 insjuknade nästan 2 400 personer i Lilla Edet utanför Göteborg i svår magsjuka. En stor del av samhället drabbades och när misstankarna riktades mot kommunens vattenverk trodde man först inte på uppgifterna.

– Kommunen hade fått pris för bästa vatten och beslutsfattarna var först tveksamma till att det var vattnet som orsakade smittan, säger Tomas Bergström, professor och en av forskarna bakom den nya metoden.

Kan ta månader

Att spåra vad som orsakar ett omfattande magsjukeutbrott har tidigare tagit flera månader. I den studie som nu publiceras i tidskriften Applied and Environmental Microbiology presenterar forskarna en metod som gör att smittan kan spåras inom tre dygn.

Med den nya metoden kan forskarna identifiera vilka speciella virus som orsakar ett utbrott. Om det är norovirus genogrupp 1 betyder det att smittan ofta är vattenburen. Ett tydligt tecken på att viruset är just vattenburet vid stora utbrott är att man hittar flera olika virusstammar i de prover som analyseras.

– Olika virusstammar betyder att flera personer, som inte själva är sjuka, har kontaminerat dricksvattnet. Göta älv har omväxlande utsläpp av avloppsvatten och insläpp av dricksvatten och när älven översvämmas, som den gjorde hösten 2008, blandas avloppsvattnet med dricksvattnet, säger Tomas Bergström.

Varna folk i tid

Att forskarna nu har hittat en metod för att snabbt spåra vattenburen smitta kan ha stor effekt på folkhälsan. När viruset är vattenburet blir smittan omfattande. Med den nya metoden kan allmänheten på ett tidigt stadium varnas för att dricka det kommunala vattnet utan att först koka det.

– Vinterkräksjuka är en allvarligare sjukdom än man hittills har trott. När läkare från infektionskliniken i Göteborg har undersökt mortaliteten visar det sig att det inte är ovanligt att den leder till döden för äldre, svaga personer. Och det finns varken medicin eller vaccin som skyddar mot virus som orsakar vinterkräksjukan, säger Tomas Bergström.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida