Ny standard för hur provrörens korkar ska färgkodas

Ny standard för hur provrörens korkar ska färgkodas
Nu finns en enhetlig standard för hur provrörens korkar ska färgkodas för att visa vilken tillsats de innehåller. Arkivbild: Colourbox

Nu finns en ny standard som minskar risken för förväxling av provrör. Standardiseringsinstitutet SIS har tagit fram en standard för hur provrörens korkar ska färgkodas för att man ska se vilken tillsats som finns i rören.

17 februari 2012

Provrör har säkerhetskorkar i en mängd olika glada färger. Problemet har varit att tillverkarna inte har använt samma färgkod för de tillsatser som de vakuumfyllda provrören är förpreparerade med.

Men nu är det slut med det. SIS, Swedish standards institute, har tagit fram en standard för hur de olika tillsatserna ska färgkodas. Det kommer att göra det lättare för den som tar provet att ta rätt provrör och det underlättar också för dem som tar emot provrören på laboratorierna.

Ett provrör med blå kork ska till exempel alltid innehålla natriumheparin. En orange kork visar att det innehåller tillsatsen trombin och så vidare.

Det är en viktig åtgärd för patientsäkerheten eftersom risken för förväxling minskar när alla har samma färgkoder. Nu går arbetet vidare med att försöka få igenom standarden i hela Europa.

Det är SIS laboratoriekommitte TK331 som har tagit fram koden för vilka färger som ska användas till vad.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida