Patients död polisanmäls

En sjuksköterska glömde att kontrollera att hon gav rätt blod och patienten dog. Nu är händelsen polisanmäld.

En rad misstag ligger bakom att en patient i 90-årsåldern avled på Akademiska sjukhuset i Uppsala i september. Det började med att en undersköterska som skulle hämta två påsar blod på blodcentralen fick med sig en påse med felaktigt blod. En sjuksköterska tog sedan över och hängde upp påsarna – utan att kontrollera att allt var korrekt.

Sjuksköterskan blev sedan avlöst. Den andra sjuksköterskan förutsatte att kollegan hade kontrollerat att allt var riktigt och förvissade sig inte själv om att det blod som gavs var rätt.

Händelsen är nu polisanmäld. Sjukhuset är skyldigt att göra en anmälan när det gäller dödsfall som har eller kan ha orsakats av yttre påverkan. Polisen tar sedan ställning till om en rättsmedicinsk obduktion ska genomföras.

Vad polisanmälan leder till är ännu oklart. Chefsläkaren på sjukhuset, Torbjörn
Söderström, har sagt att han hoppas att den inte ska leda till att sjuksköterskan åtalas. En lex Maria-anmälan är också på gång.

– Visserligen har arbetsgivaren anmält händelsen, inte henne, och även låtit sjuksköterskan vara hemma med lön, men självklart mår hon fruktansvärt dåligt, säger Annika Wedin, Vårdförbundets huvudskyddsombud på Akademiska sjukhuset.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida