Självtest för celiaki falskt positivt nio gånger av tio

Bara för att det är apoteket som säljer ett självtest är det inte säkert att det är pålitligt. Ett snabbtest för glutenintolerans visar sig ge falskt positiva svar i nio fall av tio.

– Det är snudd på skandal, säger biomedicinska analytikern Anna-Karin Åberg som jämfört resultaten från självtestet med ett avancerat och ackrediterat laboratorietest för celiaki vid laboratoriemedicinska kliniken, Universitetssjukhuset i Örebro.

Gick åt som smör i sol

Vid biomedicinska analytikernas Nordisk Medisinsk laboratoriegruppes konferens i Visby, som inleddes i dag, berättar hon vad hon fann när hon själv utvärderade snabbtestet med vetenskapliga metoder.

Anna-Karin Åberg är medlem i det externa kvalitetssäkringsorganet Equalis expertgrupp i immunologi. Hon har under många år utvärderat olika analysmetoder för just glutenintolerans. När hon för några år sen fick höra talas om ett nytt snabbtest som tagits fram av en meriterad finsk celiakiforskare blev hon nyfiken. Hon deltog i ett celiakimöte där testet presenterades och såldes som smör i solen.

Men Anna-Karin Åberg kunde inte hitta några oberoende studier som visade hur pass pålitligt testet egentligen är.

Egen studie visade bristerna

Hon inledde därför en egen studie där erfaren laboratoriepersonal vid 17 primärvårdslaboratorier fick använda testet – en lansett och en mätsticka – samtidigt som de tog ett blodprov från varje patient för en jämförande analys i laboratoriemiljö.

Totalt gjordes 420 tester. Av 404 negativa svar i referenslaboratoriet rapporterades 47 som positiva med snabbtestet. 6 av 11 positiva svar missades helt med snabbtesterna. Bara ett av tio positiva svar med självtestet var i själva verket celiaki.

– Man kan lika gärna kasta krona eller klave. Ett sådant här test gör att en del människor som faktiskt är glutenintoleranta tror att de inte är det. Det är inte alla som har så påtagliga symtom. Och att gå länge med en obehandlad celiaki är förmodligen inte bra. Man har sett kopplingar mellan celiaki och en mängd olika tillstånd, inte minst olika autoimmuna sjukdomar.

Missar professionell rådgivning

Även om testet skulle vara pålitligt är Anna-Krin Åberg kritisk till att självtester för glutenintolerans över huvud taget marknadsförs.

– Risken är att människor inte får den professionella rådgivning av en dietist som de får om diagnosen ställs av en läkare, vilket alltid görs med hjälp av tarmbiopsi. Istället kanske de själva börjar mixtra med kosten vilket lätt kan bli fel.

För ett par år sedan fick Apoteket dra tillbaka ett självtest för klamydia som även det visade sig vara opålitligt.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida