Sommarkampanj för bättre hygien

Sommarkampanj för bättre hygien
En hygienkampanj ska minska risken för en större smittspridning. Foto: Colourbox

Akademiska sjukhuset i Uppsala hoppas att en hygienkampanj bland både personal och patienter ska minska risken för smittspridning i sommar.

Den 19 juli drar Akademiska sjukhuset i gång kampanjen med affischer över hela sjukhuset. Av erfarenhet vet man att risken för att smittas är stor sommartid då vårdplatser stängs och mer ovan personal arbetar.

Förutom att vårdpersonalen uppmanas att följa hygienreglerna så ska patienterna också uppmärksammas på vikten av god handhygien, till exempel att tvätta händerna före maten och efter toalettbesök. Det kommer också att finnas desinfektionsservetter på lunchbrickorna.

– Resistenta bakterier sprids främst via händerna så patienternas handhygien spelar stor roll, säger Birgitta Lytsy, chef för vårdhygiensektionen.

Sedan förra hösten har sjukhuset sett en ökning av ESBL-bildande Klebsiella pneumoniae, en bakterie av samma typ som var orsaken till ett större utbrott på sjukhuset 2005-2007. Sjukhuset kommer därför också att göra en screening fram till slutet av augusti för att hitta smittade patienter och begränsa spridningen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida