Stetoskop kan sprida bakterier

Stetoskop kan sprida bakterier
Ska rengöras mellan varje patient. Arkivbild: Colourbox

Läkares stetoskop var smutsigare än händerna, visar studie. De ska rengöras mellan patienterna, säger rikshygiensjuksköterskan.

En ny studie från Schweiz visar att risken finns att läkares stetoskop kan sprida bakterier.

Forskarna jämförde hur mycket bakterier som fanns på läkarnas händer och stetoskop efter undersökning av patienter. Då framkom att membranen på stetoskopen var en större bakteriehärd än tre ställen på händerna. Endast på fingertopparna fanns mer bakterier.

Måste spritas

Forskarna menar att stetoskopet ska ses som en förlängning av händerna och därför spritas mellan varje patient. De har följt tre läkare, som använde handskar, vid undersökningar av 71 patienter. Även tubdelen var mer kontaminerad än översidan på läkarnas händer, visar studien som publicerats i Mayo clinic proceedings.

Saknas nationella riktlinjer

Inga Zetterqvist är rikshygiensjuksköterska på den nya Folkhälsomyndigheten. För henne är det självklart att bakterier kan spridas mellan patienter på stetoskopen.

– De blir kontaminerade och ska göras rent mellan varje patient. Det finns inga nationella riktlinjer för det, men regler finns ofta på lokalnivå. Sedan vet jag inte hur det är med följsamheten just med att rengöra stetoskop och blodtrycksmanchetter varje gång.

Större riskfaktor

Hon poängterar att händerna fortfarande är större riskfaktor för överföring av bakterier.

– Händerna används till fler riskmoment, som att lägga om sår, handlägga infarter och katetrar. Stetoskopen läggs mot intakt hud, vilket gör att risken för infektion är mindre.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida