Svårt detektivarbete att spåra ehec-smittan

Svårt detektivarbete att spåra ehec-smittan
Smittskyddssjuksköterskan Ulla Stamer arbetar med att försöka hitta källan till det senaste ehec-fallet. Foto: Smittskydd Skåne

Har man bara ett enda fall är det mycket svårt att hitta smittkällan. Det berättar smittskyddssjuksköterskan Ulla Stamer i Skåne som arbetar med smittspårning och som nu försöker ta reda på källan till det senaste ehec-fallet.

En man i Skåne har smittats med ehec av samma aggressiva typ som det tyska utbrottet. Men mannen har inte varit i Tyskland och har inte heller någon annan koppling dit. Det kan tyda på att smittan finns i Sverige.

– Nu kartlägger vi vad den här mannen har gjort och ätit när han blev smittad, berättar smittskyddssjuksköterskan Ulla Stamer på Smittskydd Skåne.

Anmälan från laboratoriet

Mannen insjuknade i mitten av juni och i förra veckan fick Smittskydd Skåne en anmälan från laboratoriet om att man hittat ett ehec-fall.

När det gäller sjukdomar som ehec och salmonella ska anmälan alltid göras på särskilda blanketter och prover skickas sedan till Smittskyddsinstitutet, SMI, i Stockholm för typbestämning.

Analysen vid SMI visade att det var precis samma ehec-typ som vid det tyska utbrottet.
Den här ovanligt aggressiva formen av ehec har skördat 47 liv i Tyskland. En svensk kvinna har dött och de 53 svenskar som har drabbats har haft någon form av tysk anknytning. Men det här är det första inhemska fallet.

Svårt komma ihåg

Ulla Stamer har intervjuat först de anhöriga och sedan mannen själv när han blev bättre för att försöka spåra smittkällan.

– Jag frågar var de har varit, om de har rest utomlands, hur de bor, vad han har ätit. Problemet är att han insjuknade för två veckor sedan och då är det svårt att komma ihåg exakt vad och var man ätit, säger Ulla Stamer.

Svårigheten ligger också i att det än så länge rör sig om ett enda fall utan tysk anknytning. Om det finns flera fall försöker man att jämföra och hitta beröringspunkter som skulle kunna vara smittkällan. Om det stannar vid det här fallet tror Ulla Stamer att det blir svårt att hitta orsaken.

Groddar är ökända

Källan till det tyska utbrottet tros vara groddar, men den här mannen kan inte påminna sig att han skulle ha ätit det.

– Men groddar finns ju i färdiga sallader och smörgåsar och på lunchbufféer så han kan ju ha fått i sig det utan att han har tänkt på det, säger Ulla Stamer.

Livsmedelsverket avråder från att äta groddar, både köpta och hemodlade. Orsaken är att bakterierna finns i själva fröna – och sen får de en väldig skjuts i själva groddningsprocessen då fukt och värme tillförs.

– Groddar är ökända hos oss, säger Sofie Ivarsson, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet. Vi har haft flera stora salmonellautbrott tidigare, kopplade till just groddar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida