Tveksamt in i det sista om biomedicinska analytikernas världskongress

Tveksamt in i det sista om biomedicinska analytikernas världskongress

In i det sista var det oklart om Biomedicinska analytikernas internationella IFBLS-kongress i Nairobi skulle bli av på söndag eller inte. Efter flera krismöten i dag löste det sig efter att Kenyas regering i Nairobi lovat att stötta kongressen ekonomiskt.

– Det känns jätteskönt, säger Lena Morgan, ombudsman på Vårdförbundet och sedan tio år tillbaka en av styrelsemedlemmarna i IFBLS, International federation of biomedical laboratory science.

Lena Morgan finns redan på plats i Nairobi. Tidigt i morse stod det klart för henne och övriga medlemmar i IFBLS styrelse att finansieringsfrågan av kongressen ännu inte var helt klar. Det fanns en stark oro för att hela kongressen skulle ställas in.

500 strålar samman

I sista stund blev det dock klart att Kenyas regering går in och stöttar kongressen ekonomiskt. Det innebär att cirka 500 biomedicinska analytiker på söndag strålar samman i Nairobi för att presentera de senaste rönen inom sina ämnesområden, diskutera yrkets utveckling och framtid, utbildningsfrågor, management och mycket annat.

Huvudtemat på IFBLS 29 världskongress är i år mikrobiologi, med fokus på hiv/aids, tbc och malaria. I normala fall brukar fokus ligga på klinisk kemiska analyser, men med tanke på var kongressen hålls tyckte värdarna att mikrobiologi föll sig naturligt.

Kongressen pågår 6-10 juni. På söndag eftermiddag håller premiärminister Raila Odinga ett invigningstal.

Flertalet deltagare kommer från Kenya. Från Sverige kommer cirka 20 personer, varav tre stycken representerar Vårdförbundet. En av dem är studerandeombudsmannan Tanja Wikmark som kommer att hålla i studentforumet.

Lämnar styrelsen

Lena Morgan
Lena Morgan. Foto: Cecilia Larsson

I samband med att kongressen avslutas den 10 juni avgår Lena Morgan ur styrelsen.

– Det känns både tråkigt och bra. Jag har lärt mig mycket och fått träffa många nya människor under de här åren. Men samtidig har jag självklart fått offra mycket av min fritid, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida