Ludvig Noreen, sjuksköterskestudent: Är det värt att fortsätta utbilda sig till sjuksköterska?

Vill jag verkligen in i ett yrke som sliter ut människor och där arbetsvillkoren sällan tycks förbättras? Det skriver sjuksköterskestudenten Ludvig Noreen i en debattartikel.
Är det rimligt att bli sjuksköterska? Jag studerar till sjuksköterska och är inne på min fjärde termin av totalt sex. Samtidigt funderar jag på om det är värt att fortsätta utbildningen. Vill jag verkligen in i ett yrke som sliter ut människor och där arbetsvillkoren sällan tycks förbättras?
Lönen är bland de sämsta, arbetstiderna orimliga och arbetsmiljön så stressig att den knäcker även de bästa. Samtidigt ger yrket möjligheten att göra skillnad, förvärva livsviktig kunskap och få ta del av patienternas tacksamhet.
Mina tre år som vårdbiträde på äldreboende gav mig allt det och lite till. Jag fick komma människor in på livet, lyssna på deras gamla minnen, hålla deras händer när de var ledsna, mata dem när de var hungriga, hjälpa dem upp när de hade ramlat och göra dem fina efter livets slut. Men jag såg också hur kollegor slets ut, sjukskrevs och ersattes med vikarier som försvann lika snabbt som de kom.
Från hjältehyllningar till undansopad fråga
Under pandemin hyllades vårdpersonalen som hjältar. Politikerna lovade bättre löner, fler kollegor och en hållbar arbetsmiljö. Idag ser vi i stället vårdplatsbrist och personalflykt. I valkampanjen 2022 sopades vården undan medan allt fokus låg på kriminaliteten. Självklart är det en viktig fråga, men även vården borde ha stått i centrum – särskilt med tanke på att alla någon gång kommer att behöva sjukvård.
Att jobba inom vården är inte ett kall – det är ett jobb.
Vårdförbundet fortsätter kämpa för arbetstagarnas rättigheter. ”Vi vill bara gå hem när vi slutar”, skanderade många under vårdstrejken i somras – som om det vore för mycket begärt. Nej, bättring behövs.
Därför går Vårdförbundet in i avtalsrörelsen 2025 med fokus på jämställda villkor, kortare och ostörd arbetstid samt förutsägbara scheman. Extraarbete ska minimeras och, när det är nödvändigt, ersättas skäligt. Höjda relativlöner och en god löneutveckling för vårdanställda är också centrala mål.
Lyssna på Vårdfokuspoddens senaste avsnitt:
Innehållet i det här blocket kan inte visas
Du har valt att inte acceptera cookies på vårdfokus.se, därför kan inte detta innehåll visas.
Ändra mina inställningar för cookies
Det orimliga har blivit det nya normala
Lönen är avgörande för att behålla och locka nya sjuksköterskor – men är det verkligen rimligt att en erfaren sjuksköterska nära pensionsåldern, efter tre års högskolestudier och ett helt yrkesliv av ansvar och slit, i bästa fall tjänar lika mycket som en nyexaminerad högskoleingenjör med lika lång utbildning?
Att jobba inom vården är inte ett kall – det är ett jobb. Vi behöver bättre villkor, rimliga arbetstider och en lön som speglar vårt ansvar.
Jag minns ett samtal med sjuksköterskor som, enligt dem själva, hade en bra arbetsmiljö. Verksamhetschefen berättade att hon, som vanligt, hoppar in på golvet när avdelningen är extra ansatt.
Jag väntar med spänning på att kommunpolitikerna tar upp sopkvasten och dammar av landstingsgolven nu när semestertider närmar sig. Det är där vi har hamnat i vården – när det orimliga blivit det nya normala.
När jag tar examen som sjuksköterska – om jag gör det – hoppas jag att vården ser annorlunda ut. Men hopp räcker inte. Det är dags att vi gör den rimlig på riktigt.
//Ludvig Noreen, sjuksköterskestudent på Mittuniversitetet i Östersund
Säg vad du tycker i Vårdfokus!

Lönerna, arbetstiden, vårdplatsbristen — vad får dig att tända till? Vilka är de viktigaste frågorna för dig?
På Vårdfokus Debatt vill vi höra vad du har att säga om allt som rör din jobbvardag. Vi kommer att publicera texter här på vårdfokus.se och i tidningen.
Tänk på att:
- Skriv kort och kärnfullt.
- Vi kommer att välja bland de texter som kommer in — vi kan alltså inte lova att alla publiceras.
- Vi vill att din text inte har publicerats någon annanstans tidigare.
- Skicka gärna med ett foto på dig.
- Mejla texten till debatt@vardfokus.se.