Barnmorskor möter politiker i debatt om lön och villkor

Barnmorskor möter politiker i debatt om lön och villkor
Barnmorskan Lina Johannesson är en av initiativtagarna till aktionsgruppen Barnmorskekraft som fått till en debatt med politiker om lön och villkor.

Över 100 barnmorskor deltar i dagens direktsända paneldebatten där Jönköpings politiker lär få det hett om öronen.

18 september 2015

– Vi vill grilla dem lite. Jag tror inte att så många av politikerna är insatta i vården, trots att de bestämmer. De vet inte vad vi gör och att vi inte har de rätta förutsättningarna för att utöva vår profession.

Det säger barnmorskan Lina Johannesson, styrelseledamot i Vårdförbundet Jönköping och en av initiativtagarna till aktionsgruppen Barnmorskekraft som bildades i början av året.

Lediga tar extrapass

I dagsläget känner många barnmorskor i länet att de inte kan garantera en god patientsäkerhet. Orsaken är den långvariga personalbristen som gör sig extra påmind under somrarna. Eftersom det har varit svårt att hitta vikarier har bemanningsbolag anlitats, men barnmorskor har även tvingats ta extrapass under sin ledighet för att hjälpa kollegerna.

– Många är helt slutkörda på grund av arbetstyngden och de dåliga arbetstiderna. Vi jobbar dag, kväll och natt, 36,2 timmar i veckan. Samtidigt täcker inte rekryteringen de stora pensionsavgångar som kommer nu. Det måste utbildas fler barnmorskor, men då måste lönen och löneutvecklingen bli bättre, säger Lina Johannesson.

Exakt hur många barnmorskor som fattas i länet kan hon inte svara på. I stället ger hon ett målande exempel. Den kommande tioveckorsperioden saknas det 122 pass vid Höglandssjukhuset i Eksjö.

”Inte ute efter att gnälla”

Barnmorskekraft har nu lyckats få politikerna att ställa upp på en debatt, på Kulturhuset Spira i Jönköping klockan 14.30 i dag fredag. Politikerna representerar de åtta partierna i regionfullmäktige och kommer att få svara på frågor utifrån tre olika teman:

  • dagens barnmorskesituation
  • morgondagens rekrytering
  • rätt värdering i lönekuvertet.

Ett hundratal barnmorskor från Jönköping, Eksjö och Värnamo väntas delta. Utöver de åtta politikerna kommer en handfull tjänstemän att finnas på plats.

– Vi är inte ute efter att gnälla eller kritisera regionen. Vi har patienternas bästa för ögonen och vill i samverkan med beslutsfattarna hitta konstruktiva och hållbara lösningar, säger Lina Johannesson.

Känner sig felvärderade

Hon berättar att gruppen har några överraskningar till politikerna, i form av uppseendeväckande lönestatistik. I dag är medellönen för barnmorskor i Jönköping cirka 32 000 kronor. Samtidigt har administrativ personal med en treårig utbildning 36 000 kronor i medellön. De 10 procent av barnmorskorna som tjänar mest kommer inte ens upp i administratörernas snittlön.

– Då har vi en längre utbildning och dubbla legitimationer. Samtidigt har administratörernas löner ökat med 4 000 kronor de senaste tre åren. Våra har bara ökat med 2 000 kronor. Det säger något om vilken yrkesgrupp som prioriteras.

Hoppas på mer samverkan

Aktionsgruppen kommer även lämna förslag på konkreta lösningar. Ett sådant är att man vill inrätta en samverkansgrupp för politiker och barnmorskor.

– Det är ju vi som sitter inne på expertisen, det är vi som vet hur det dagliga arbetet fungerar och vad man behöver lägga pengarna på, säger Lina Johannesson.

Fotnot: Det är möjligt att följa debatten via Jönköpings-Posten som direktsänder från Kulturhuset Spira från och med klockan 14 i dag fredag (klicka på blå-länken för att komma till sändningen).

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida