DEBATT

Behåll las — försvara anställningsskyddet

Behåll las — försvara anställningsskyddet
Debattörerna anser att försämrad anställningstrygghet kan leda till ökad tystnadskultur. Arkivbild: Mostphotos

Utan förankring hos medlemmarna sa Vårdförbundet ja till överenskommelsen om las. Nu försämras anställningsskyddet, vilket riskerar att bidra till en ökad tystnadskultur, skriver tre sjuksköterskor på onkologiska kliniken Örebro.

I mitten av oktober sa PTK och Svenskt näringsliv ja till avtalsförslaget för att modernisera las medan LO sa nej. En majoritet av medlemsförbunden i PTK sa ja, däribland Vårdförbundet med motivering att det nya förslaget är betydligt bättre än den statliga utredningen.

Beslutet att gå in i förhandlingarna som ändå innebär en försämring av anställningsskyddet har skett utan tydlig förankring hos Vårdförbundets medlemmar. Förra veckan beslutade även förbunden Kommunal och IF metall att gå in förhandlingarna.

Pandemin har uppenbarat brister i sjukvården, inte minst inom äldreomsorgen. Det framgår i hundratals ärenden som skickats in till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Anställda på äldreboenden runt om i landet har vittnat om att de tvingats arbeta utan skyddsutrustning när smittspridningen var som värst. Dessa personer blev tystade av arbetsledningen.

Vi har ett ansvar och en skyldighet att larma om missförhållanden. En försämring av anställningsskyddet riskerar att bidra till en ökad tystnadskultur.

Utåt sett är det applåder från balkonger och prat om superhjältar, i verkligheten urholkas tryggheten.

Vårdpersonal går på knäna i pandemin och arbetsbelastningen är högre än någonsin. Utåt sett är det applåder från balkonger, digitala hjärtan och prat om superhjältar men i verkligheten försämras lagen om anställningsskydd och tryggheten urholkas. Coronakrisen skulle istället vara ett ypperligt tillfälle att bilda opinion för bättre arbetsmiljö, lön och anställningsvillkor.

Nu när kommunal och IF Metall har anslutit sig till Svenskt Näringslivs och PTK:s överenskommelse om las, står hoppet centralt till LO att försvara anställningsskyddet. Att fackens centrala ledning kör sitt eget race utan att förankra besluten med sina medlemmar visar på att förändring bara kan komma underifrån. Det är nu en stark opinion måste bildas för att påverka LO att stå fast.

Sandra Heimonen, Tomas Kjellman och John Lundström, sjuksköterskor på onkologiska kliniken Örebro.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida