Du får inte skjuta först

Miahabo Berkelders insändare i förra Vårdfokus om det etiskt riktiga för en sjuksköterska att bära vapen i militär tjänst utomlands har fått reaktioner.

8 juni 2011

Som utbildad sjukvårdare inom det militära under senare delen av 2000-talet kanske jag kan ge en mer nyanserad bild av sjuksköterskans uppdrag i fält.?

Det som fokuserades väldigt mycket på i utbildningen var krigets lagar, Genèvekonventionen och rätten för en sjuksköterska eller sjukvårdare att använda vapen. Så länge du har en Röda korset-symbol får du inte avfyra ditt vapen först. ??

Att påstå att krigförande är en sjuksköterskas viktigaste uppgift är att hamna helt fel. Och att påstå att en sjuksköterska i första hand kommer att använda sitt vapen för att döda människor, på samma sätt som en vanlig soldat, är också helt fel.??

Vikten av att kunna hantera ett skjutvapen och att kunna, i värsta fall, döda någon, handlar om något helt annat. Det handlar om att skydda dig själv och dina patienter. Alla följer inte krigets lagar, det är välkänt. Det röda korset skall vara en osynlig sköld, som innebär att ingen får skjuta på dig. Det som är markerat med det röda korset i strid ska vara heligt. Det innebär också ansvar, som att ta hand om skadade fiendesoldater, trots att de tillhör motståndare. ?

Men det finns exempel då korset använts som måltavla. Fienden kan se förbandsplatser och fältsjukhus som lätta mål, eftersom det inte finns någon stridande personal där. Detta innebär att du som sjuksköterska och dina skadade patienter alltid riskerar att vara en måltavla.?

Att inte kunna hantera vapen är direkt livsfarligt för dig och dina patienter. Du måste kunna skydda dig själv och dina patienter, om någon skulle välja att attackera dig. Vi ska inte inbilla oss att en sjuksköterska är av stor vikt för fiendestyrkornas befälhavare. De vill åt de skadade officerarna för att få mer information.?

— Thommy

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida