#safetypin

En säkerhetsnål mot främlingsfientlighet

En säkerhetsnål mot främlingsfientlighet
Trenden med säkerhetsnål som en symbol för medmänsklighet och solidaritet kommer från Storbritannien efter Brexit-omröstningen. Foto: privat.

Sjuksköterskan Johanna Jigström tar in säkerhetsnålen i svenska vården. Hashtaggen "safetypin" är en symbol mot rasism, för solidaritet och lika gott bemötande av alla patienter, oavsett vilket land de kommer ifrån.

29 november 2016

Sjuksköterskan Johanna Jigström skräms av rasismen i samhället och tycker inte vården är något undantag, trots att sjuksköterskor ska bemöta alla patienter lika.

– Vården speglar resten av samhället, med det kalla klimat och hat som finns i idag. Jag hör kolleger som uttrycker sig rasistiskt, luftar sina åsikter om asylsökande och ensamkommande i korridorer eller i fikarummet.

Det kan vara att de tycker att asylsökande borde få vänta längre i vårdköer än svenska medborgare, eller att de pratar om patienter på nedlåtande sätt, säger Johanna Jigström.

.

– Det är inte acceptabelt som sjuksköterska. Vi är bundna av vår legitimation att behandla alla människor lika.

Safetypin efter Brexit och Trump

För att göra något konkret har hon satt på sig en säkerhetsnål som symbol. Den är inspirerad av #safetypin som först blev ett utryck efter Brexit-omröstningen  i Storbritannien för att visa stöd och sympati med utsatta och nu i höst även i USA efter att Trump vann valet.

I de båda länderna fäster människor en säkerhetsnål som ett märke på jackor eller tröjor. Trenden med hashtaggen ”safetypin” har spritt sig, men får också kritik för att vara pinsam, ett sätt att bli av med skuldkänslorna.

Det bryr sig inte Johanna Jigström om. Hon tycker att det visar patienterna ett ställningstagande mot främlingsfientlighet och rasism.

– De kan snabbt se säkerhetsnålen och veta att här är någon jag vågar ställa mina svåra frågor till, utan att riskera att bli dömd eller dåligt bemött. Kanske kan man också vara ett gott exempel för sina kolleger, säger hon.

Startat facebookgrupp

Johanna Jigström bär säkerhetsnålen på pennfickan på jobbet. Hon har också startat en offentlig facebookgrupp som heter SafeNurse, som snabbt fått 60 medlemmar.

Men nålen är inte bara ett professionellt ställningstagande utan hon har den även privat.

– Jag vill visa medmänsklighet. I vår familj har vi tagit emot två ensamkommande ungdomar från Afghanistan. Det är otäckt att höra hur de blivit bemötta både i samhället och i vården.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida