”Förkovring is the shit!”

”Förkovring is the shit!”
"Jag har själv varit forskningsfientlig." Foto: Istockphoto

Sedan ett halvår tillbaka är jag både sjuksköterska och student. Jag har nämligen börjat läsa master­programmet i palliativ vård. Att börja studera har fått mig att fundera över många saker.

2 januari 2014

Har du tänkt på att man sällan hör en sjuksköterske­kollega berätta om den senaste forskningen inom ett ämne eller om den nya artikeln de har läst? Hur många av dina kollegor tror du prenumererar på tidskrifter inom sitt yrkesområde eller beställer hem böcker inom sin vårdbransch för att läsa i på kvällskvisten ihopkrupen i soffhörnet smuttandes på en kopp varm glögg med lite mandelblandning i???

Jag erkänner. Jag har varit en av ”de skyldiga”. Jag har själv varit forskningsfientlig. Inte mot forskningen i sig egentligen utan mer utifrån en fritidsbeskyddande synvinkel. Varför skulle jag läsa om palliativ vård på min fritid när jag kunde läsa Vi, Allt om mat eller Buffé i stället? Varför sitta och förkovra sig på fritiden om det som man arbetar med hela långa dagarna? Var inte min fritid värd någonting? Hur skulle man hinna läsa in sig på arbetet utan att sitta på övertid? Många bortförklaringar hade jag.?

Men tänk om en kirurg skulle tänka så. ”Den senaste forskningen? Äsch, jag vill väl inte läsa om jobbet på min fritid! Om jag inte hinner läsa på jobbet så får det vara!” Jag misstänker att ingen av oss önskar bli opererad av den kirurgen. Det gäller ju egentligen vilket yrke som helst, om man inte förkovrar sig inom den senaste forskningen så utvecklas man inte i takt med att samhället förändras.?

Om man inte förkovrar sig så är risken att man fortsätter gå i samma hjulspår om och om igen och gör som man alltid har gjort. Man förlitar sig i stället helt på den beprövade erfarenheten. Missförstå mig rätt – beprövad erfarenhet går inte helt av för hackor. Många sjuksköterskor är fantastiskt kompetenta och har enorma kunskaper inom sitt område utan att ha läst en enda artikel under hela sin karriär!?Men min syn på forskning har som tur är förändrats och nu för tiden kan min fritid få bli lite inkräktad på om jag inte hinner läsa under arbetstid (vilket man mycket sällan hinner).??

Så jag skulle ändå vilja slå ett slag för en liten mix mellan en gnutta forskning och en skopa beprövad erfarenhet i ditt sjuksköterskearbete. Man behöver inte slå på stora trumman som jag och ta det mest avancerade (vet fortfarande inte riktigt vad jag gett mig in på). Men det är faktiskt en ynnest och ganska häftigt att lära sig senaste nytt inom sitt område – och sedan kunna applicera och använda den kunskapen i sitt dagliga arbete som sjuksköterska.?Man känner sig tryggare. Säkrare. Proffsigare. Och faktiskt också en smula stolt.
MARIA MJÖRNBERG

(Texten har i en längre version varit publicerad på vardfokusbloggen.se.)

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida