Förslaget om tvång i demensvården kritiseras

Förslaget om tvång i demensvården kritiseras
Flera kritiska röster har höjts mot Socialdemokraternas och Alliansens gemensamma förslag om tvångsvård inom demensvården. Arkivbild: Mostphotos

I går presenterade äldreministern Maria Larsson (Kd) och Lena Hallengren (S) ett lagförslag som i särskilda fall tillåter tvångsåtgärder mot dementa. Den kontroversiella frågan möter nu kritik från flera håll.

Enligt lagförslaget ska kommunerna genomföra en utredning i varje enskilt fall där tvångsåtgärder åberopas. Beslutet om tvång måste omprövas efter tolv månader och den utförande personalen ska inneha både teoretisk och praktisk utbildning.

”Demensvård blir en arbetsmiljöfråga”

Men trots att en politisk majoritet ställer sig bakom förslaget finns det kritiska röster. På DN-debatt skriver Kd:s partistyrelseledamot Thorbjörn Larsson att det som på ytan kan låta förnuftigt riskerar att bli en inkörsport till en vård baserad på en helt annan människosyn.

– Återigen ser överheten (staten) på våra hem som en arbetsplats där demensvård blir en arbetsmiljöfråga. Att en äldre person vill ta en långpromenad i den närliggande skogen är ett problem, inte ett friskhetstecken, skriver Thorbjörn Larsson.

Börjar från fel håll

Demensförbundet är också kritiskt och menar att lagstiftarna har närmat sig frågan från fel håll.

– Det handlar inte bara om att låsa in eller att ta till de här tvångsåtgärderna. Först måste man se till att vården fungerar optimalt och det gör den inte i dag, säger Stina-Clara Hjulström, ordförande i Demensförbundet, till Sveriges radios Ekoredaktion.

Den nya lagen föreslås börja verka från och med den 1 juli 2014.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida