”Hormonfritt är inte säkert”

”Hormonfritt är inte säkert”
"P-piller har många positiva egenskaper." Foto: Istockphoto

I februari skrev Vårdfokus om boken ”Grönt är skönt”, av barnmorskan Birgit Linderoth som förespråkar hormonfria preventivmedel i stället för p-piller.

3 april 2013

Jag är barnmorska, arbetar sedan många år med preventivmedelsrådgivning, och blev upprörd när jag läste om boken ”Grönt är skönt” i Vårdfokus. Den innehåller medicinska felaktigheter.

Den korta kopparspiralen, som författaren nämner, är inget som man rekommenderar inom SFOG (Svensk förening för obstetrik och gynekologi). Det saknas studier som visar att den spiralen är lika säker som den som rekommenderas. Författaren säger också i artikeln i Vårdfokus att ”hormonfria preventivmedel är ett sätt att behålla fruktsamheten både på ett individuellt plan och i samhället”.?

Men p-piller har många positiva egenskaper. De skyddar äggstockarna från cystor, så kallade äggblåsor, och äggstockscancer. Uppåtstigande infektioner är en av de vanligaste orsakerna till att inte kunna bli gravid i dag. P-piller ger ett tjockare sekret i livmoderhalskanalen vilket försvårar för bakterier att komma upp i livmodern och äggledarna . Så det kan vara lättare att bli gravid för en kvinna som ätit p-piller. Nu är kondom som kombination det bästa valet. Många kvinnor har en menstruation som både är smärtsam och riklig vilket hjälps av hormonella preventivmedel. De flesta mår bra av det p-piller man börjar med men i vissa fall behöver man byta sort. Därför är bra rådgivning och uppföljning viktig.

Det som är viktigt är att kvinnan får en bra rådgivning där hela hennes medicinska och egna behov kommer fram. Uppföljning efter några månader är viktigt för att följa upp de som inte mår bra och vill byta preventivmedel.

Vad menar författaren till ”Grönt är skönt” med ”hög säkerhet”? Bokens metoder ger ingen hög säkerhet ! Att kunna njuta av sexualiteten utan att bli orolig för att blir gravid och få en könsjukdom är befriande. ?

Annika Taube
barnmorska, Sösam Södersjukhuset

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida