”Jag är inte någon spindel i nätet”

”Jag är inte någon spindel i nätet”
"Jag är medlem av ett team, inte någon ensam spindel i nätet", skriver Malin K. Illustration: Istockphoto

Sluta jämföra vår yrkesgrupp med insekter. Vi har inte åtta ben.

5 februari 2014

Jag är inne på mitt andra år som sjuksköterska och fick under hela min studietid höra av både studenter och lärare den klassiska beskrivningen av sjuksköterskan som ”spindeln i nätet”, den som ska koordinera allt kring patienten. Jag läser även begreppet i media relativt ofta.

?Som sjuksköterska ingår det i jobbet att ringa till alla möjliga — röntgen, vårdboende, vårdcentral, läkare och anhöriga. Sjuksköterskan ska ha en arbetsledande roll och utföra omvårdnad och medicinska insatser för patienten, ja ni vet hur cirkusen funkar. Man gör alla möjliga saker, även de man inte har utbildning för och är lite elektriker emellanåt.

??I början trodde jag nog att det skulle vara så. Jag har arbetat på en ortopedisk vårdavdelning som undersköterska innan jag började läsa till syrra. Min uppfattning var väl att sjuksköterskan var något slags allt i allo. Det inte läkaren eller undersköterskan gjorde, det gjorde sjuksköterskan. ?I juni har jag jobbat som syrra i två år och jag har överlevt min första tid som en grön, förvirrad, oerfaren nybörjarsjuksköterska. Jag börjar landa i min roll och i dag fullkomligt vägrar jag att se mig själv som en spindel! ?

Jag har inte åtta ben för det första. Jag har två och de pinnar på så snabbt det går. Jag är inget enmanshögkvarter som ska mobilisera vård och leda omvårdnadsarméer. Jag har inte resurser att lösa alla problem och har inte minneskapacitet att komma ihåg allt som sagts eller hålla alla provsvar i huvudet. Jag är ingen kommunikationscentral som kan förmedla info från en person till en hel personalgrupp. Jag är ingen spindel. Jag har inte tillräckligt med händer för att hålla ihop nätet.

??Jag tycker det är dags att sluta använda jämförelsen mellan sjuksköterskor och spindlar i nät. Jag har en examen med omvårdnad som huvudämne och tror att många med mig håller med om att man har som roligast på jobbet när man får hålla på med det man är utbildad i, nämligen omvårdnad. ?

Jag är medlem i ett team. Jag håller i min tråd och mina teamkolleger håller i sina. Jag jobbar på en rehabiliteringsmedicinsk klinik. Här jobbar många professioner och teamarbetet syns väldigt tydligt. Vi tillsammans är ett team som arbetar med patienten. Alla håller i sin tråd av nätet som är det som väver samman vården. Allt hänger inte på sjuksköterskan. ?

Så sluta nedvärdera sjuksköterskor till insekter! ?

Malin K

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida