”Jag skulle kunna ordinera utevistelse för patienter”

”Jag skulle kunna ordinera utevistelse för patienter”
Om patienterna får vistas ute mer skulle det vara nyttigt både för dem och personalen - men resurserna finns inte. Foto: Colourbox

Det är känt att utevistelse är bra för hälsan, men många äldre är utomhus alldeles för sällan. Jag funderar över sjuksköterskans funktion, uppdrag och ansvar i detta.?

5 december 2012

Mitt arbete, hemsjukvård i landsbygdsmiljö, innebär förmånen att dagligen komma ut och se vädrets, årstidernas och naturens skiftningar. Jag blir stärkt av att inte vara inomhus hela tiden, och när jag har tid kan jag stanna upp en stund.??

Efter ett krävande hem­besök, kanske hos en svårt sjuk människa i livets slut, behöver jag den där pausen med naturen. Jag kan stanna några sekunder på min väg till bilen och känna doften av gräs, blommor, mogna äpplen, kastanjer, regn eller nyfallen snö, eller sitta en minut i bilen och titta ut.?

På hösten samlas rådjur på fälten, med den färggranna skogen i bakgrunden. Jag hör vingslagen från gäss som flyger söderut. Snö och is kan vara en utmaning för tjänstebilen, men de soliga vinterdagarna på landet är en energikick i den annars så mörka vintern. Vårens blommor i dikeskanten är sköra och ibland tvekande, men skvallrar om den sommar som är på väg. De böljande raps- och sädesfälten under en klarblå sommarhimmel är som en oändlig tavla. När jag är ledig kan jag ge mig ut i naturen, vandra på en strand, sitta på en sten i skogen, göra en snögubbe, plocka blommor, bär eller svamp. Jag kan också välja att bege mig till staden, flanera på gatorna eller sitta på ett café och titta på människor.??

De patienter inom hemsjukvården som jag möter har inte samma möjligheter att uppleva den yttre omgivningen, naturen och vädret, fågelsången, dofterna, synintrycken och vinden i håret. Jag arbetar i en verksamhet där patienternas möjligheter till utevistelse styrs av biståndsbedömda beslut enligt socialtjänstlagen, och i övrigt är beroende av närståendes kapacitet att hjälpa till.?

Som omvårdnadsansvarig sjuksköterska ska jag tillsammans med patienten utforma en individuell vårdplan, som utifrån patientens behov och mål ger en god och säker vård. Vården ska vara hälsofrämjande och rehabiliterande. Jag skulle formellt sett kunna ordinera en omvårdnadsinsats (hälso- och sjukvårdsinsats) i form av daglig utevistelse varje eftermiddag, för att till exempel främja sömn eller minska oro.?

Detta skulle beröra många patienter, det skulle troligen kunna minska användandet av lugnande medel och sömntabletter, det skulle vara nyttigt för både patienter och personal — men det skulle med all sannolikhet inte vara möjligt att utföra. Det finns inte personalresurser, det finns inte ekonomiska medel för så omfattande hemsjukvårdsinsatser.??

Med ett ständigt ökande antal hemmaboende äldre och multisjuka, som har biståndsbedömda insatser enligt socialtjänstlagen och sjuksköterskeordinerade omvårdnadsinsatser enligt hälso- och sjukvårdslagen, blir diskussionen kring gränsdragningen mellan socialtjänst och hälso- och sjukvård allt viktigare. Det är också viktigt att se vad som är gemensamt för de båda lagrummen, och hur detta kan samordnas.?Om hälso- och sjukvården ska kunna vara hälsofrämjande, måste den också ha rätt förutsättningar och inte hindras av organisatoriska faktorer.?

— Moana Rosén,?
sjuksköterska inom hemsjukvården

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida