ovetenskapligt

Radioprogram om hpv får förvillarpris

Radioprogram om hpv får förvillarpris
Kalibers program om hpv-vaccinet gav dem årets förvillarpris. Arkivbild: TT

Föreningen Vetenskap och Folkbildning har utsett Årets folkbildare och Årets förvillare. Sveriges Radio knep båda priserna.

8 januari 2016

Den årliga utmärkelsen Årets folkbildare går till P3-programmet Institutet, medan P1-programmet Kaliber utsetts till Årets förvillare.

Att bli utsedd till Årets förvillare känns förmodligen inte särskilt hedersamt och Kaliber fick också svidande kritik från många håll efter sitt program om hpv-vaccinet.

”Programmet gav lyssnarna intrycket att det finns avsevärda risker för allvarliga biverkningar av vaccinet mot humant papillomvirus. Genom att sända ett vinklat program och undanhålla forskningsrön riskerar programmet att medverka till att människor avstår från vaccination”, sägs det bland annat i prismotiveringen från föreningen Vetenskap och Folkbildning.

Mer hedersamt är det att bli utsedd till årets folkbildare, vilket Institutet i P3 blev. I motiveringens sägs det bland annat:

”Med programledarna Karin Gyllenklev och Jesper Rönndahl i spetsen har programmet visat hur man med humor som verktyg kan nå ut med vetenskap till en bredare publik. Med en innovativ och respektlös attityd har man närmat sig ett stort antal vetenskapliga ämnen på ett charmigt och engagerande sätt.”

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida